Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Για την ταυτότητα του Thede Kahl - Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣΒ


Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ για την ταυτότητα του Thede Kahl :




Μέτσοβο 15 Νοεμβρίου 2009

H θορυβώδης κι εντυπωσιοθηρική παρουσίαση γνωστών άρθρων του διδάκτορα γεωγραφίας και ερευνητή στην «Επιτροπή Βαλκανίων» της Αυστριακής Ακαδημίας κ. Thede Kahl σε ελληνική μετάφραση με τη μορφή μονογραφίας υπαγορεύει μερικές επισημάνσεις. Πρόκειται για την έκδοση στη «Σειρά Μελετών του Κέντρου Έρευνας  Μειονοτικών Ομάδων» με τίτλο, «Για την ταυτότητα των Βλάχων. Εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μιας βαλκανικής πραγματικότητας». Ασφαλώς εναπόκειται στους ειδικούς επιστήμονες διαφορετικών κλάδων να κρίνουν την όποια μέθοδο, την πραγματολογική τεκμηρίωση και να αποτιμήσουν την επιστημονική ή άλλη αξία του έργου. Ωστόσο ένας διαβασμένος αναγνώστης και δη Βλάχος καταλαβαίνει πολύ περισσότερα. Διαπιστώνει ότι ανακυκλώνονται και πάλι οι γνωστές από της εμφανίσεως του συγγραφέα θέσεις.
Είχαμε ήδη επισημάνει (στις 10.10.2005), ότι ο συγγραφέας άλλοτε με ελλιπή, άλλοτε με επιλεκτικά μέχρι κι επινοημένα στοιχεία, γενικεύσεις κι υπεραπλουστεύσεις αρθρώνει απροκάλυπτα πολιτικό λόγο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ευθύς αμέσως ότι οι απαντήσεις έχουν προκριθεί.
Στόχος του είναι να δημιουργήσει εκείνο το γνωστικό υπόβαθρο που να δικαιολογεί τον πρόσφατα ανακύψαντα και υπό κατασκευή «αρμάνικο» εθνικισμό. Να του προσδώσει βάθος χρόνου κι ευρύτητα στο χάρτη.
Η ακτιβιστική ιδιότητα και δράση του κ. Thede Kahl ως «Εκπροσώπου Τύπου» του εθνικιστικού «Συμβουλίου των Αρμάνων»[1] στην Αυστρία, εξηγεί πολλές από τις θέσεις του. Οι σχετικές, κάθε άλλο παρά επιστημονικές, δραστηριότητές του επιβεβαιώνουν το ρόλο του ως επαγγελματία ακτιβιστή. Ήδη από το 2001 δημοσίευε ότι οι «Βλάχοι» κι ο πολιτισμός τους είναι υπό διωγμό στην Ελλάδα. Το Μάιο του 2004 λάμβανε μέρος σε συνάντηση στη Σόφια της Μ.Κ.Ο SEEMO[2], με στόχο τη δημιουργία και το συντονισμό των «Αρμάνικων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Ο ίδιος όχι μόνο επανέρχεται στα ίδια θέματα αλλά επιπλέον συνυπογράφει, ως «επιστήμονας»,
 τη διακήρυξη του «Συμβουλίου των Αρμάνων», της
28ης Οκτωβρίου του 2007 στο DISENTIS[3] της Ελβετίας. Μαζί και οι εκπρόσωποι της εθνικιστικής «Φάρα Αρμανεάσκα»[4]της Ρουμανίας, ήτοι οι «αρμάνικες» οργανώσεις των φαντασμάτων του εξωτερικού, πρωταγωνιστών του προπολεμικού Ρουμανικού Εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού, καθώς και μετέπειτα πρωταγωνιστών της φασιστικής Σιδηράς Φρουράς του Αντωνέσκου, όπως και νεοσυσταθείσες από επαγγελματίες συνοδοιπόρους. Σ’ αυτή τονίζεται ρητά ότι πρώτος τους στόχος είναι «η αναγνώριση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Αρμάνων» στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτό τίθεται ως άμεση προτεραιότητα η αναγνώριση του διακρατικού «Αρμάνικου Έθνους» [5] από το Συμβούλιο της Ευρώπης κι η συμμετοχή του με Αντιπροσώπους σ’ αυτό. O Dr. Thede Kahl έχει εδώ και καιρό διαλέξει «στρατόπεδο». Η προσπάθειά του να εμφανίσει το μέρος ως όλον και τα αντίστοιχα αιτήματα του πρώτου ως καθολικά, απάδει προς την επιστημονική ιδιότητα που επικαλείται αλλά συνάδει με την σύνολη ακτιβιστική του, η οποία σαφώς υπερισχύει της όποια επιστημονικής του ιδιότητας.
                                                                                              


Για το Διοικητικό  Συμβούλιο
   Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
                                         Κωνσταντίνος Αδάμ                       Μιχάλης Μήσιος


[1] SAVET ARMANA, Council of Armans - Consillu a Armânjlor > http://savet.scd-lunjina.org/mas_medija.html Komitet za Medije: Dr. Thede Kahl (Austria)
[2] «The South East Europe Media Organisation» (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Βλέπε περιοδικό „BANA ARMANEASCA“ τεύχος 35-36, σελ. 31, Βουκουρέστι 2004.
[3] http://www.hoaraarmaneasca.info/ --> DISENTIS 2007, 25-28 Sumedru, Switzerland.
[4] Ι. Αβέρωφ, Οι Έλληνες Βλάχοι και η «Αρμάνικη Φάρα». Ποιοί είναι και τί επιδιώκουν με την προπαγάνδα τους οι «Αρμάνοι», Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 8 Ιουλίου 2006, σελ. 7-8. http://www.vlahoi.net/content/view/136/2/
[5] «Βλάχικου Έθνους»


 Πηγή:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
                     Περιοχή Αεροδρομίου 522 00 Αργος Ορεστικό
                                           Τηλ- Φαξ: 24670-21001
                                         http://www.vlachs-popsv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.