Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αφιερωμένο στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου - Ημερολόγιο ΣΦΕΒΑ 2011.

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το ημερολόγιο, μπορεί να επικοινωνήσει με τα κατά τόπους γραφεία της οργάνωσης : εδώ

Οι Βλάχοι γνήσιοι και ακμαίοι Έλληνες, με πλουσιότατη εθνική, κοινωνική, και πολιτιστική προσφορά στη Μητέρα Ελλάδα, απετέλεσαν τον διαχρονικό στυλοβάτη του Έθνους στην Ενιαία Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία. Συνετέλεσαν αποφασιστικά στη διάδοση της Ελληνικής Παιδείας και κληροδότησαν την ίδρυση και λειτουργία πληθώρας Ελληνορθοδόξων σχολείων μέχρι τη Βιέννη και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου υπήρξε ήδη από το 18ο αιώνα, κοιτίδα του Ελληνοβλαχικού πολιτισμού αδιαφιλονίκητο κέντρο Εθνικής Παιδείας και Γραμμάτων.
Επιχειρήθηκε διαχρονικά μέχρι και σήμερα, από ανιστόρητους και επιτήδειους, η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής καταγωγής των Βλάχων.
Η αντίδραση των τελευταίων υπήρξε πάντοτε σθεναρή και οδήγησε σε πλήρη αποτυχία τα όποια ανθελληνικά σχέδια.

«Τούτω το χρεωστούμεν, όπως σημειώνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος το 1948, αναμφισβητήτως στον θαυμαστόν πατριωτισμόν, εις την ευφυά αντίδρασιν και εις τους θαρραλέους αγώνας αυτών τούτων των Ελλήνων Βλάχων, αγώνας εις τους οποίους ούτοι απεδόθησαν μόνοι, ακαθοδήγητοι και παλαίοντες συχνά εναντίον πανισχύρου ξένου δυνάστου...»



Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου ακολούθησε στη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής την εθνική μοίρα ολοκλήρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ελευθερία, σκλαβιά, αίμα, αγώνες και προσδοκίες για δικαίωση.
Σ' αυτούς τους αδάμαστους Έλληνες αφιερώνουμε το παρόν ημερολόγιο και τους απευθύνουμε θερμό εθνικό χαιρετισμό.

                                                          Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΦΕΒΑ 
Για σένα που το φυλλομετράς

Τούτο το ημερολόγιο, που 'χεις στα χέρια σου και το φυλλομετράς, έχει μια σπουδαία ιδιαιτερότητα:
Είναι αφιερωμένο στους Ελληνοβλάχους, οι οποίοι ζουν κυρίως στο χώρο της Βορείου Ηπείρου.
Πόσοι είναι; Λέγεται ότι ξεπερνούν τις 200.000. Όμως η Αλβανία και με το χοτζικό καθεστώς, αλλά και τώρα με τη λεγόμενη δημοκρατία, δεν τους αναγνωρίζει για Έλληνες. Απλά τους χαρακτηρίζει "Βλάχους". Ούτε Αλβανούς, ούτε Βορειοηπειρώτες. Είναι οι γνωστές αλβανικές μεθοδεύσεις, που θέλουν την Ελληνική Μειονότητα - με τη μέθοδο του Προκρούστη φυσικά - να φθάνει, το πολύ, μέχρι τις 58.000 ψυχές...
Βέβαια εδώ πρέπει να τονισθεί ότι και η "ΟΜΟΝΟΙΑ" δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα έμπρακτο ενδιαφέρον για τους Ελληνοβλάχους, ώστε να τους ενσωματώσει εκεί που πραγματικά ανήκουν:
στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, η ΣΦΕΒΑ αφιερώνει το ημερολόγιο του 2011 στους Ελληνοβλάχους. Για να φέρει το θέμα στην επιφάνεια, προβληματίζοντας ολόκληρο τον Ελληνισμό κόντρα στην αλβανική δολιότητα αλλά και στη δική μας άγνοια ή και αδιαφορία. Είναι αναγκαίο να ενδιαφερθούμε για το θέμα των Ελληνοβλάχων της Βορείου Ηπείρου, αφού μάλιστα την άνοιξη του 2011 θα γίνει απογραφή των κατοίκων της Αλβανίας. Και δεν πρέπει να το χάσουμε το ζήτημα αυτό. Αλλοίμονο αν από δική μας αμέλεια και ολιγωρία δώσουμε λαβή στην αλβανική προπαγάνδα να θριαμβολογεί ότι ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.
Λοιπόν; Μην αρκεσθείς στο φυλλομέτρημα αυτού του ημερολογίου. Αναλογίσου και τις δικές σου ευθύνες και το δικό σου χρέος. Και πράξε ότι και όπως μπορείς. Μόνον έτσι θα συντελέσουμε όλοι στη σωτηρία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

                                                                               Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως,

                                                                              Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας
Πηγή: http://www.sfeva.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.