Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ρουμανία: ‘Υπάρχουν 150.000 ρουμανόβλαχοι στα Σκόπια’


Φεβρουαρίου 28, 2011 — Λουκάς
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρουμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, άκουσε επίσημα από το Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Teodor Banonski, ότι στην πΓΔΜ, υπάρχουν 150.000 Ρουμανόβλαχοι που αποτελούν μια ισχυρή μειονότητα.
Η σκοπιανή εφημερίδα που φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα αναρωτιέται πως οι ‘Βλάχοι των Σκοπίων’ που καταγράφηκαν 10.000, στην απογραφή του 2002, ή τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με την ‘Δημοκρατική Ένωση Βλάχων’, έγιναν 150.000, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, μετά από τη συνάντηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, ο υπουργός εξωτερικών της Ρουμανίας ανέφερε ότι:
«Η πΓΔΜ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαβίωση της βλάχικης εθνικής μειονότητας που αριθμεί περί τα 150.000 άτομα και έλαβα διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει σε αυτά πρόσβαση στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στην αναφορά αυτή δεν σημειώνεται αν  αντέδρασε  και πως, ο Μιλοσόσκι,  αλλά φέρεται να δήλωσε ότι η ‘πΓΔΜ είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που  προστατεύει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα για τους Βλάχους προστατεύει τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους και τη γλώσσα τους».
Όπως σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες η «Δημοκρατική Ένωση Βλάχων» ζήτησε από τον εκπρόσωπο της κοινότητας των Βλάχων να αποσυρθεί από την Κρατική Απογραφική Επιτροπή, γιατί υποτίθεται ότι δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Βλάχων. Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Νικόλα Μπαμπόφσκι, ισχυρίζεται ότι στην πΓΔΜ, οι Βλάχοι που είναι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στις 60.000.
Οι δύο υπουργοί – Μιλόσκοσκι και Μπακόνσκι- υπέγραψαν  στο Βουκουρέστι συνεργασία για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση και ένα κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η αμοιβαία υποστήριξη των δύο χωρών να γίνουν μέλη του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2013-2016.
Τίτλος: «Романија тврди дека има 150.000 Власи во Македонија», Утрински весник, 27.2.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.