Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εγκαίνια του Πύργου Nebojsa, όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος.



Ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι μετά την αποκατάστασή του

Εγκαινιάζεται αύριο το μεσημέρι στο Βελιγράδι ο Πύργος Νεμπόισα (Nebojsa) στον οποίο μαρτύρησε ο ελληνόβλαχος Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.
Η αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου, που βρίσκεται στο παραποτάμιο τμήμα (σύγκλιση του ποταμού Σάβα με τον Δούναβη) του κάστρου του Βελιγραδίου, αποτελεί ένα έργο ελληνοσερβικής συνεργασίας.
 Γι' αυτό τα εγκαίνιά του θα τα κάνουν από κοινού οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και της Ελληνικής, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του δημάρχου του Βελιγραδίου Ντράγκαν Ντίλας, του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημ. Δρούτσα και των υπουργών Πολιτισμού Σερβίας και Ελλάδας, Μπρ. Μάρκοβιτς και Π. Γερουλάνου, κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σε συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου, εκπόνησε το σχέδιο μετατροπής του Πύργου σε μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο αλλά και στην ιστορία του σε σχέση με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων, και εν γένει των Βαλκανικών λαών.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τις δύο χώρες. Από την Ελλάδα πρόσφεραν διάφορα κονδύλια το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το ΕΚΒΜΜ και η Βουλή των Ελλήνων. Από τη Σερβία το βάρος της χρηματοδότησης ανέλαβε, ο Δήμος Βελιγραδίου και η «Belgrade Fortress».
Οι εργασίες αποκατάστασης του Πύργου Νεμπόισα άρχισαν τον Ιούνιο του 2009 και έχουν ήδη περατωθεί. Εγινε συντήρηση και διαμόρφωση του εσωτερικού του με τοποθέτηση δαπέδων και κλιμάκων σε τρία επίπεδα. Διαμορφώθηκε και ο χώρος εισόδου στο μνημείο, για να καταστεί προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Στο ισόγειο παρουσιάζεται η ιστορία του Πύργου («Από οχυρωματικό έργο, φυλακή και τόπος εξόντωσης»). Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στον «Ρήγα Βελεστινλή». Ο δεύτερος εστιάζεται στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων («Καθ' οδόν προς την υλοποίηση του ονείρου για την απελευθέρωση»). Και ο τρίτος αναφέρεται στο θέμα: «Ο κόσμος που αλλάζει. Το Βελιγράδι στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.