Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο Ελληνισμός της περιοχής Σκοπίων


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Ποιος είναι αυτός ο Ελληνισμός, ο ταλαίπωρος και άτυχος, για τον οποίο ουδεμία επίσημη φωνή ακούγεται;

Σήμερα, υπάρχουν στα Σκόπια τρεις ομάδες πληθυσμού ελληνικής καταγωγής.
α) Οι παλαιοί γηγενείς. Υπολείμματα του πάλαι ποτέ ακμάσαντος Ελληνισμού της περιοχής. Είναι ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και κυρίως βλαχόφωνοι. Η Οθωμανική απογραφή υπελόγιζε 75.000 περίπου Έλληνες στην επαρχία Μοναστηρίου (Βιτωλίων) και βεβαίως πολύ περισσότερους στο ομώνυμο Βιλαέτι – περιφερειακή διοίκηση. Ο επίτροπος της Κοινωνίας των Εθνών Henry Morgenthan εκτιμούσε το 1923 ότι μόνο 5.000 Έλληνες είχαν φύγει από τη Νότιο Σερβία, όπως ονομαζόταν τότε η σημερινή FYROM. Aρα, υπάρχει μεγάλο κομμάτι Ελληνισμού, του οποίου αγνοείται η τύχη. Πιθανόν, κάποιοι απ’ αυτούς να αποδέχθηκαν την τεχνητή “μακεδονική” εθνότητα λόγω φόβου, πιέσεων και συνεχούς προπαγάνδας. Πάντως πολλοί βλαχόφωνοι βρίσκονται στο Βελιγράδι, και στα σωματεία τους τονίζουν την ελληνική καταγωγή τους, ενώ βλαχόφωνοι Έλληνες των Σκοπίων επικοινωνούν με ιδιώτες και με Σωματεία του ελλαδικού χώρου. Η εγκατάσταση ενός ραδιοφωνικού σταθμού στα βόρεια σύνορά μας, ο οποίος θα εκπέμπει στο βλαχικό ιδίωμα, πιστεύω, ότι θα φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα τους ταλαιπωρημένους Ελληνόβλαχους των Σκοπίων, αλλά και της Β. Ηπείρου.
β) Οι Σαρακατσαναίοι. Σήμερα απομένουν 700 – 1.500. Οι περισσότεροι διώχθηκαν στη δεκαετία 1960-70 και τότε δημεύθηκαν τα μεγάλα κοπάδια τους. Ποιός θα τους αποζημιώσει άραγε;
γ) Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ετάχθησαν στην υπηρεσία του ψευδομακεδονισμού, πολλοί όμως διατηρούν ακόμα την περηφάνια της ελληνικής ταυτότητας. Υπολογίζονται σε 50.000 περίπου.

Μπορούμε, λοιπόν, να εκφράσουμε την εκτίμηση ότι οι ελληνικής καταγωγής υπήκοοι της FYROM πλησιάζουν τις 360.000, αλλά οι ελληνικής συνειδήσεως είναι λιγότεροι. Ακριβή στοιχεία δεν μπορούμε να έχουμε διότι από το 1944 μέχρι και σήμερα είναι επίφοβο και επικίνδυνο να εκφράζονται ελευθέρως οι ελληνικής συνειδήσεως κάτοικοι της περιοχής. Ουδέποτε έγινε ακριβής απογραφή. Ως προς τους Ελληνοβλάχους, η απογραφή του 1948 τους υπελόγιζε σε 148.000. Στη στατιστική υπηρεσία των Σκοπίων, το 1953, οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αναγνώριζαν 80 – 100.000 Βλάχους, όπως τους έλεγαν, προσπαθώντας πονηρά να αποκόψουν τους Βλαχοφώνους Έλληνες από την ελληνική ρίζα και να τους κάνουν ξεχωριστή μειονότητα. Οι Βλάχοι όμως, και στην Αλβανία, και στα Σκόπια, δεν δέχθηκαν ποτέ την Αλβανοποίηση ή Σκοπιανοποίηση αλλά επειδή φοβούνταν να πουν τη λέξη Έλληνας, κράτησαν τον όρο “Βλάχος” ως την τελευταία γραμμή αμύνης του Ελληνισμού. Έτσι συνέβη στην περιοχή Κορυτσάς, στην περιοχή Αυλώνας και άλλες περιοχές που δεν τους έχουμε πλησιάσει όπως πρέπει. Το Σερβικό περιοδικό ΖΑΜΠΑΒΝΙΚ της ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Βελιγραδίου, στο πρώτο τεύχος του Δεκεμβρίου 1988, έκανε λόγο για τους Βλαχοφώνους ή Τσιντσάρους της περιοχής Σκοπίων και τους υπελόγιζε σε 150.000.

Εξ άλλου τον Ιούνιο του 1994 ο Κίρο Γκλιγκόρωφ δήλωσε στην Τσεχική εφημερίδα «Τσέσκι Ντένικ» ότι έχει στη χώρα του 100.000 Έλληνες. Η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, που δημοσιεύθηκε στις 31.1.1995, έκανε λόγο περί καταπιεζομένης ελληνικής μειονότητας στο Κράτος των Σκοπίων.
Η ελληνοκαναδική εφημερίδα “Πατρίδες”, ομογενειακή εφημερίδα που εκδίδεται στον Καναδά, ελληνόφωνη κυρίως, έστειλε το δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη να κάνει έρευνα. Εντόπισε συγκλονιστικές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μόνο όταν πειστούν ότι πραγματικά πηγαίνεις με καλό σκοπό, εκδηλώνουν την ελληνική τους ταυτότητα. Οι περισσότεροι δείχνουν φόβο και φοβούνται πως αν μιλήσουν με Έλληνα δημοσιογράφο, δικηγόρο ή άλλο εκπρόσωπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επόμενη μέρα θα κληθούν στο αστυνομικό τμήμα.
Η υποτιθέμενη “Δημοκρατία” των Σκοπίων (FYROM) πραγματοποίησε την περιβόητη επίσημη απογραφή, το καλοκαίρι του 1994, που αμφισβητήθηκε σοβαρότατα από πολλές πλευρές. Ο Έλλην επίσημος παρατηρητής καθηγητής Βεν. Καρακωστάνογλου δήλωσε ότι σε πολλά μέρη το καθεστώς κρατικής καταπιέσεως και φόβου δεν επέτρεψε να εκδηλωθούν οι ελληνικής συνειδήσεως πολίτες. Aλλωστε το «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων καταγγέλθηκε και από τους Αλβανούς και από τους Σέρβους και από τους Βουλγαρόφρονες της FYROM. Η απογραφή επισήμως κατέγραψε 8.300 Βλάχους ως ξεχωριστή εθνότητα (!) και μόνο 349 Έλληνες! Δυστυχώς, δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη αντίδραση από το Ελληνικό Κράτος.
Πρόκειται για ένα Βαλκανικό κράτος στο οποίο έχουμε αποδεχθεί de facto ότι η πλειοψηφία είναι οι λεγόμενοι “Μακεδόνες”, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε, όχι μόνο ως Έλληνες όλου του κόσμου, ως δημοκρατικοί πολίτες, να γίνει επιτέλους μια πραγματική απογραφή στα Σκόπια. Να δούμε ποιοι είναι οι συνειδητοί Μακεδόνες, οι της Τιτοϊκής προπαγάνδας του Γκλιγκόρωφ, πόσοι είναι Ελληνικής συνειδήσεως, πόσοι είναι Αλβανικής, πόσοι Βουλγαρικής, που και αυτό δεν το θέλουν. Πιστεύω ότι γι αυτό δεν κάνουν την πραγματική απογραφή. Διότι θα βρεθούν ίσως οι λεγόμενοι “Μακεδόνες” να είναι λιγότεροι από 50%, άρα και δημοκρατικά πλέον, δεν θα δικαιούται αυτό το κράτος να λέγεται “Μακεδονία”, πράγμα που είναι και το ζητούμενο από πλευράς Ελληνισμού.
Δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό το ζήτημα, και κλείνω εδώ για να μην ανησυχεί και ο αγαπητός Χρύσανθος Λαζαρίδης, πάνω από όλα είναι ανθρωπιστικό, μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι και θέμα εθνικό, αγνοούμε Ελληνισμό ο οποίος καταπιέζεται, είναι και θέμα πολιτικής εξισορρόπησης. Όταν συνέχεια ο Γκλιγκόρωφ, πέραν του ονόματος, το οποίο είναι όχημα αλυτρωτισμού, μιλά για μειονότητα που δήθεν καταπιέζουμε στη Βόρειο Ελλάδα, Σλαβομακεδονική, “Μακεδονική” τη λέει αυτός, δεν είναι δυνατόν να έχεις ένα επιχείρημα το οποίο να μην χρησιμοποιείς. Όταν η Αμερική αναγνωρίζει ελληνική μειονότητα στα Σκόπια, όταν ξένοι οργανισμοί, η Βουλγαρία στη ΔΑΣΕ το 1990 υπέβαλε υπόμνημα και είπε, αγνοούνται οι Βούλγαροι των Σκοπίων, διότι κατά τη Βουλγαρία είναι Βούλγαροι οι Σλάβοι των Σκοπίων, αλλά λέει, δεν υπάρχουν Μακεδόνες, υπάρχουν Βούλγαροι και 200.000 Έλληνες. Οι ξένοι μιλούν για Έλληνες και εμείς δεν μιλούμε.
Και επιπλέον, είναι ανάγκη να τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα επικοινωνίας, εκπαιδεύσεως, γλωσσικής εκφράσεως, πολιτικής εκφράσεως, και να αποφύγουμε αυτό το πονηρό το οποίο κάνουν τώρα τα Σκόπια. Προσπαθούν την πλειοψηφία από τους Βλαχόφωνους, να τους περάσουν την ταυτότητα του Βλάχου ως εθνότητος, την οποία μπορεί και κάποιοι άλλοι να εκμεταλλευτούν, και προσπαθούν να τους αλλοιώσουν και θρησκευτικά, επειδή η εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική και δεν έχει επικοινωνία με καμιά άλλη Ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, έχει πέσει στην επιρροή του Βατικανού, και οι άνθρωποι αυτοί, ενώ θέλουν να πλησιαστούν και θέλουν να έχουν μια επικοινωνία με κληρικούς από την Ελλάδα ή από τη Σερβία στην οποία κατά το Κανονικό Δίκαιο ανήκει η εκκλησία των Σκοπίων, δεν δικαιούνται και αναγκάζονται να βρίσκονται υπό την επιρροή σχισματικών και μη ορθοδόξων. Είναι υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε τα θέματα αυτά και για λόγους εθνικούς, και ανθρωπιστικούς, και πολιτικούς.

(Ο Κ. Χολέβας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι Πολιτικός Επιστήμων, αρθρογράφος επί των Εθνικών μας θεμάτων και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με έμφαση στα ιστορικά θέματα. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Για μια Δυναμική Εξωτερική Πολιτική" κυκλοφόρησε το 1994 και βραβεύθηκες από την Ελληνική Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.