Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Βλάχοι: Ε, όχι και μειονότητα


Από τραγική ''άγνοια'' της εθνικής του
καταγωγής, προφανώς, ο Ευάγγελος Ζάππας
(φωτογραφία) αλλά και οι  Σίνας, Αβέρωφ,
Στουρνάρας, Αρσάκης, Τοσίτσας,
Ριζάρης και τόσοι άλλοι μεγάλοι Βλάχοι,
δώρησαν στην Ελλάδα και στην
πρωτεύουσα της στάδια, κτίρια,
πνευματικά ιδρύματα, καράβια...
Απάντηση σε άρθρο του καθηγητή Πανταζή Τερλεξή


Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Με άρθρο του υπό τον τίτλο ''Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τις μειονότητες'' στην ''Ελευθεροτυπία'' της 29-3-94, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανταζής Τερλεξής, αφού διατυπώνει ορισμένες αξιόλογες γενικές αρχές για τη σύγχρονη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μας πληροφορεί με την εγκυρότητα του πανεπιστημιακού του τίτλου, ότι μεταξύ των άλλων ξένων λαθρομεταναστών, προσφύγων, εργαζομένων, κ.α, ζουν και οι ''παλαιότερες θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες ή ομάδες, όπως οι Μουσουλμάνοι, οι Πομάκοι, οι Βλάχοι, οι Σαρακατσάνοι ή οι Τσιγγάνοι''. Προσθέτει μάλιστα ότι, σε αντίθεση προς ''μια μερίδα της πολιτικής μας ηγεσίας'', ''οι περισσότεροι (από τους πνευματικούς κυρίως ταγούς μας) αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα (δηλ. των εθνικών μειονοτήτων) υπάρχει''. Γι' αυτό και καλεί όλες τις δυνάμεις της χώρας ''να θέσουν το θέμα ευθαρσώς σε όλη του την έκταση'' , κλπ.
Να το θέσουν. Γιατί όχι: Αυτό, άλλωστε πράττουν τελευταία με επιμονή και αυξανόμενη πυκνότητα όλοι σχεδόν οι ευφήμως γνωστοί ξένοι φίλοι μας, σύμμαχοι, εταίροι κ.α, που ασφαλώς επιδιώκουν, εν προκειμένω, το καλό της Ελλάδος, όπως μαρτυρούν οι πράξεις τους. Άλλωστε ο καθηγητής Π. Τερλεξής για να το γράφει ευθαρσώς έχει κατά τεκμήριον και την απαραίτητη εκ προοιμίου γνώση. Διαφορετικά, ως πνευματικός ταγός και ως πανεπιστημιακός διδάσκαλος, οδηγεί το πνευματικό του ποίμνιο σε λάθος κατεύθυνση.
Θα γνωρίζει, συνεπώς, και αναμφισβητήτως θα διαθέτει αμάχητα τεκμήρια, ότι, επί παραδείγματι, οι Βλάχοι και Σαρακατσάνοι ως μέλη της αντίστοιχης κατ' αυτόν ''εθνικής μειονότητας'' έχουν αγωνιστεί και οπωσδήποτε αγωνιζόμαστε (διότι είμαι ένας από αυτούς τους Βλάχους) για να απελευθερωθούμε επιτέλους, από το ζυγό του ελληνισμού και να αναγνωρίσει, τέλος πάντων, η Ελλάδα την ''εθνική μας μειονότητα''. Διαφορετικά, είμαστε εθελόδουλοι ή τρελοί τώρα μάλιστα που βρήκαμε τόσο επιφανείς προστάτες, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Βέβαια, εμείς οι Βλάχοι, όπως και οι Σαρακατσάνοι εξάλλου, είχαμε ανέκαθεν και εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετική γνώμη από ότι ο νέος μας προστάτης καθηγητής Τερλεξής, αλλά προφανώς εμείς δεν έχουμε καμία σημασία. Σημασία έχει ο καθηγητής. Φροντίζει πριν από εμάς για εμάς. Δεν έχει καμία σημασία οτι δεν μας ρώτησε. Σημασία έχει ότι αυτός ξέρει. Είναι πνευματικός ταγός.

Θα πρέπει λοιπόν, να ξέρει οπωσδήποτε, ότι για την ''εθνική μειονότητα των Βλάχων'' στην Ελλάδα αγωνίζονται σήμερα επιφανείς βλαχόφωνοι- χωρίς όμως να το ξέρουν, όπως π.χ ο εκδότης της ''Ελευθεροτυπίας'' Χρήστος Τεγόπουλος, οι βουλευτές και επί χρόνια υπουργοί Γ.Τζιτζικώστας και Σωτ. Χατζηγάκης, οι καθηγητές Κ. Βαβούσκος, Γ. Νιτσιώτας, Αντ. Ταχιάος, Ι. Χασιώτης, Χαρ. Παπαστάθης, Τάκης Τζαμαλίκος, κ.α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Δ. Ρόκκος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Δημήτρης Ζάννας, οι πρέσβεις της Ελλάδος Κων. Φωτήλας, Βήκας κ.α, ο ευρωβουλευτής Κ. Σταύρου, η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Δήμητρα Λιάνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Φλωρίνης Γ. Λιάνης, οι επιχειρηματίες Γιάννης Μανδύλας, Γιάννης και Κων/νος Μπουτάρης, Κράλλης, κ.α, οι δήμαρχοι Δράμας, Χρυσουπόλεως, Μετσόβου, Προσωτσάνης, κ.α, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων, ο αντιδήμαρχος Θεσ/νίκης Ν. Ταχιάος, μερικές ακόμη δεκάδες επιφανείς προσωπικότητες του ελληνισμού εν δράση και όλοι εμείς οι άλλοι. Οι Σαρακατσάνοι, όπως οι βουλευτές και επί χρόνια υπουργοί Γ. Σουφλιάς και Γ. Σούρλας, ο βουλευτής και επί τετραετία Α' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικ. Κατσαρός, κ.α.
Κρίμα που δεν το γνωρίζουν όμως. Ο καθηγητής Τερλεξής, όμως, γνωρίζει ασφαλώς ότι γι'αυτήν την ''εθνική μειονότητα των Βλάχων'', αγωνίστηκαν, ανάλωσαν την ζωή τους και τις μυθώδεις περιουσίες τους οι πλείστοι και οι μέγιστοι των εθνικών ευεργετών της Ελλάδας, εθνεγέρτες, εθνικοί αγωνιστές, καθηγητές, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, κ.α. Μόνο που δεν το γνώριζαν οι ίδιοι διότι -τι ατυχία ! ...- δεν είχε γεννηθεί ο καθηγητής Τερλεξής να τους ανοίξει τα μάτια και να τους υποδείξει τα μειονοτικά τους δικαιώματα. Έτσι έφυγαν νωρίς, πριν να τους παραλάβει υπό την προστασία του και πριν τους δώσει τα φώτα του ο καθηγητής Τερλεξής, μεγάλα αναστήματα (κατά... λάθος) του Ελληνισμού, όπως οι εθνικοί ευεργέτες Γ. Αβέρωφ, Νικ. Στουρνάρας, Ευάγγελος και Κων. Ζάππας, Γεώργιος και Σίμων Σίνας, Νικ. Δούμπας, Αρσάκης, Μ. Τοσίτσας, Ριζάρης, κλπ, οι οποίοι από προφανή ''άγνοια'' των δικαιωμάτων τους και της εθνικής καταγωγής τους δώρισαν στο γένος των Ελλήνων και στην πρωτεύουσα τους το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία Αθηνών,  το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αρσάκειο, τη Ριζάρειο Σχολή, τη Σχολή των Ευελπίδων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Σωφρονιστικό κατάστημα Αβέρωφ, το εθνικό θωρηκτό ''Αβέρωφ'' κλπ, κλπ.
Τι κρίμα! Ε; δεν πρόλαβε επίσης, να οδηγήσει στο σωστό δρόμο ο πνευματικός ταγός, ούτε τους άλλους βλαχόφωνους του Ελληνισμού, όπως ο πρωθυπουργός Ι. Κωλέττης, ο πρωθυπουργός καθηγητής Σπ. Λάμπρου, ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής, οι εθνομάρτυρες του '21, Γιάννης Φαρμάκης και Γεωργάκης Ολύμπιος, ο ιστορικός και αγωνιστής του '21 Νικόλαος Κασομούλης, ο ιδρυτής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Γεώργιος Σταύρου, οι ποιητές Βαλαωρίτης, Κρυστάλλης και Μαλακάσης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Α. Σβώλος, ο στρατηγός Σαράφης, ο Τάκος Μακρής, ο Γ. Μόδης, οι ιθύνοντες του Μακεδονικού Αγώνα ο Κων. Ζάννας και ο υιός του Αλ. Ζάννας, ο πρώτος υπουργός Αεροπορίας του Ελ. Βενιζέλου και εκ μητρός πάππος του αρχηγού της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής εφημερίδας στη Θεσ/νίκη Νικόλαος Γκαρμπολάς, ο στρατηγός Σμολένσκης, η πρώτη Ελληνίδα υπουργός Λίνα Τσαλδάρη, οι ιδρυτές του ''Παρνασσού'' αδελφοί Λάμπρου, οι λαϊκοί βάρδοι Β. Τσιτσάνης και Α. Καλδάρας και μερικές εκατοντάδες άλλοι επιφανείς που κατά λάθος νόμισαν ότι ήσαν Έλληνες, έζησαν, προσέφεραν τα πάντα και πέθαναν ως Έλληνες, διότι έτσι αισθάνονταν.
Σας παρακαλούμε, κύριε διευθυντά, να διαβιβάσετε στο λαμπρό συνεργάτη σας καθηγητή τη λύπη μας διότι, παρά τα φώτα του και την ανιδιοτελή ασφαλώς προσφορά της υψηλής προστασίας του, εμείς οι Βλάχοι επιμένουμε στο ''τραγικό λάθος'' να νιώθουμε και να είμαστε Έλληνες και έτσι να ενεργούμε. Δεν κατόρθωσαν πολλοί και ισχυροί, με άφθονον χρυσίον και άλλα ανταλλάγματα, να μας ''εκσυγχρονίσουν'', πριν μας προκύψει ο εν λόγω κύριος Τερλεξής, και πολύ φοβούμαι ότι είναι αδύνατον να μας νουθετήσει και ο ίδιος. Άξιος ο μισθός του όμως!


Μετά τιμής
Ν. Ι. Μέρτζος
Δημοσιογράφος εκ Νυμφαίου Φλωρίνης
Διευθυντής της εφημερίδας ''Ελληνικός Βορράς'' 
και του περιοδικού ''Μακεδονική Ζωή''
Μητροπόλεως 70, 526 42 Θεσσαλονίκη


Υ.Γ (Τι ατυχία, επίσης! Ούτε οι γνωστοί φιλέλληνες πρόεδροι Σαλί Μπερίσα της Αλβανίας και Κίρο Γκλιγκόροφ των Σκοπίων επέτυχαν ακόμη να πείσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες Βλάχους της Βορείου Ηπείρου και της Άνω Μακεδονίας ότι αποτελούν εθνική μειονότητα ξεχωριστή από τον ελληνισμό, παρά τη δαψιλή βοήθεια της Ρουμανίας και πολλών άλλων διεθνών κέντρων. Τι να κάνουμε; Είμαστε ξεροκέφαλοι Γκρεκομάνοι - όχι απλώς Έλληνες αλλά ελληνομανείς!)
 (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' στις 1-4-94)
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.