Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου «Βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες»


Οι Αχιλλεύς Λαζάρου και Σαράντος Καργάκος για τον Δημήτρη Στεργίου παρουσίασαν το βιβλίο «Βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες» που κυκλοφόρησε το 2001 από τις Εκδόσεις Δημήτρη Παπαδήμα.

Ο καθηγητής Αχιλλεύς Λαζάρου και ο γνωστός φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος Καργάκος παρουσίασαν το 2001, στην κατάμεστη αίθουσα πωλήσεων του εκδοτικού Οίκου Δημήτρη Παπαδήμα (Ιπποκράτους 8, Αθήνα) το βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου υπό τον τίτλο «Βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες». 
Το βιβλίο αυτό έχει προλογίσει ο κ. Λαζάρου. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Λαζάρου επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Μόνον ανενημέρωτοι ενδέχεται να ξενισθούν από τις αναφορές του Δημήτρη Στεργίου σε μυκηναϊκά και ομηρικά. Οποιεσδήποτε δε κι αν διατυπωθούν επιφυλάξεις ή παρατηρήσεις για επί μέρους θέσεις και υποθέσεις του συγγραφέα, η συμβολή του παραμένει καίρια και αξίζει να αξιολογείται ενδεδειγμένα. Δεν είναι άλλωστε τόσο ερασιτέχνης, όπως σεμνότατα αυτοχαρακτηρίζεται, δοθέντος ότι πέρα του πτυχίου Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, σπούδασε και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η δε βασική και ανεκτίμητη προσφορά του πηγάζει από τη δια βίου διερεύνηση των θεμάτων του. Συγκεκριμένα, η απεικόνιση του Βλάχικου Γάμου της Παλαιομάνινας συνιστά πολύτιμη λαογραφική μαρτυρία, ανέφικτη από απλούς επισκέπτες, άσημους ή διάσημους Έλληνες ή ξένους. Διότι το έργο είναι απότοκο μακράς γονιμοποιήσεως και μέστωμα αγάπης προς την ωραία γενέτειρα, δηλωτικό συνάμα της πνευματικής και ψυχικής υγείας του δημιουργού. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση…»
Τα ίδια, με πάμπολλες φιλολογικές και λαογραφικές αναφορές έκανε και ο κ. Καργάκος, γοητεύοντας και οι δύο παρουσιαστές τους πολυπληθείς φίλους των Εκδόσεων Παπαδήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.