Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Χαιρετισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία στο Ζάππειο.


Ζάππειο Μέγαρο 17-09-2011
Χαιρετισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία, στη μουσικοχορευτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Π.Ο.Π.Σ.Β και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προς τιμή των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελο και Κων/νο Ζάππα.


Βίντεο, Πηγή: Goga Mishiu (youtube)


Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεισφορά των Βλάχων στο Γένος λέγοντας ότι η έννοια Ευεργεσία στο Ελληνικό Έθνος κατέστη συνώνυμη της Βλαχουριάς. Σημείωσε ειδικότερα τη συμβολή των Βλάχων στη συγκρότηση της νεωτερικής ελληνικής εθνικής ταυτότητας, στην «ελληνομάθεια» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε απ' όλη την Ελλάδα, Νόϊ Ελλάσλι, να τιμήσουμε τους Ευεργέτες του ελληνικού Έθνους στη χορεία των οποίων οι Βλάχοι κατέχουν την πρώτη θέση. Συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα μπροστά στα έργα της ευποιΐας, της εθνικής κληρονομιάς και της μεγαλοσύνης των Ελλήνων Βλάχων εθνικών Ευεργετών. Αναστοχαζόμαστε τη δράση τους, τους αγώνες τους για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τα ελληνικά Γράμματα. Με προδρόμους τους Μοσχοπολίτες λογίους Δανιήλ και Αναστάσιο, τον Μετσοβίτη Δάσκαλο του Γένους Νικόλαο Τζερτζούλη, Κορυφαίο όλων τον Πρωτομάρτυρα του Έθνους τον Περιβολιώτη Ρήγα Βελεστινλή.
Αναστοχαζόμαστε τις άοκνες προσπάθειες και τη συμβολή τους στην Παλιγγενεσία του Ελληνισμού και στη συγκρότηση της νεωτερικής ελληνικής εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Μαγειρίας βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έργα της βλάχικης ευποιίας που κοσμούν το Κέντρο της Αθήνας σημειώνοντας: «Στο Καλλιμάρμαρο αναβίωσε η Ολυμπιακή Ιδέα, στο Πανεπιστήμιο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία βρήκαν στέγη οι Μούσες και τα Γράμματα, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι επιστήμες που ανόρθωσαν τη χώρα. Οι δωρεές των Βλάχων Εθνικών Ευεργετών δεν κοσμούν απλά το κέντρο της Αθήνας. Είναι οι Τόποι αναπαράστασης της συλλογικής μας μνήμης. Ανατέμνουν το χώρο και το χρόνο του Ελληνικού Έθνους, διαδηλώνοντας την Εθνική Ταυτότητα των Ελλήνων και τα περιεχόμενά της. Ταυτόχρονα είναι τόποι του νέου ξεκινήματος του Γένους μας, σε νέες συνθήκες ως Έθνος – Κράτος».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε με έμφαση τη συμβολή της βλαχικής Διασποράς στον Ελληνισμό τονίζοντας:«Βλάχοι γεννημένοι στη Διασπορά οι ιδρυτές της περιώνυμης Αθηναϊκής Τριλογίας Μοσχοπολίτες βαρώνοι Σίνα, οι Λινοτοπίτες βαρώνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος και Στέργιος Δούμπας ,καθώς και ο Μετσοβίτης φιλικός Δημήτριος Ποστολάκας».

Ο κ. Μαγειρίας υπενθύμισε τέλος το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας προς τη βλαχική Διασπορά στις γειτονικές μας χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυο επώνυμα νεοκλασικά κτίρια το «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος» στην είσοδο της οδού Αθηνάς, Δωρεά του βλαχικής καταγωγής Κορυτσαίου εμπόρου Μπάγκα για την ενίσχυση των ελληνοσχολείων της ιδιαίτερής του πατρίδας, μας υπενθυμίζουν το διαχρονικό χρέος της ελληνικής Πολιτείας προς τον έξω Ελληνισμό, στη γειτονική μας Κορυτσά. Είναι καιρός η ελεύθερη ελληνική πολιτεία, με συνείδηση του χρέους να στρέψει το ενδιαφέρον της στον έξω Ελληνισμό, εκλεκτό κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι Βλάχοι. Οι Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες είναι η γέφυρά μας στα Βαλκάνια. Να τους ανταποδώσει η ελληνική πολιτεία την ευεργεσία. Να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειές τους να λάβουν ελληνική παιδεία. Να ενισχυθούν οι Έλληνες Βλάχοι στις γειτονικές μας χώρες να εκφραστούν ελεύθερα. Να μπορέσουν έτσι να συμβάλλουν στην παραπέρα αλληλογνωριμία μας με τους λαούς γύρω μας. Με στόχο τον αλληλοσεβασμό, την εμβάθυνση των σχέσεών μας μαζί τους, τη σφυρηλάτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο των Ζάππα απ' το Λάμποβο, του Μπάγκα απ' την Κορυτσά, του Μετσοβίτη Γεωργίου Αβέρωφ θιασώτη των ιδεωδών του Ρήγα Βελεστινλή και της ολυμπιακής ιδέας». [Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.