Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Τιμήθηκε στη Βουδαπέστη ο Ελληνόβλαχος Νικόλαος Δούμπας


Η αναμνηστική πλάκα
Γράφει ο Βασίλης Σταματόπουλος

Στης 16 Δεκεμβρίου 2011 στην οδό Király 57 στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βουδαπέστης έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για τον Νικόλαο Δούμπα.
Στην αναμνηστική πλάκα υπάρχει μπρούτζινο ανάγλυφο του Νικολάου Δούμπα το οποίο είναι έργο του ομογενούς καλλιτέχνη Στεφάνου Στεφάνου, και σε τρεις γλώσσες Ελληνικά-Ουγγρικά-Γερμανικά είναι γραμμένο το παρακάτω κείμενο:

«Σε αυτό το κτίριο της Ελληνικής οικογενείας ΜΑΝΝΟΥ απεβίωσε στις 23 Μαρτίου του 1900 ο Μεγάλος Έλληνας Ευεργέτης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ 1830-1900»

Ο Νικόλαος Δούμπας ήταν ο ένας από τους δύο νεαρούς που συνόδεψαν τον νεαρό αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ κατά την στέψη του.
Διετέλεσε μυστικοσύμβουλος του αυτοκράτορα, επίτιμος δημότης της Βιέννης, ισόβιο μέλλος της Άνω Βουλής και ταυτοχρόνως γερουσιαστής στη Βουλή της κάτω Αυστρίας από το 1870. Επίσης το 1874 έγινε και μέλος της Αναλογικής Αύστρο-Ουγγρικής αντιπροσωπείας.
Διετέλεσε και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης.

Ο Πρόεδρος κ.Ν. Προδρομίδης
Ήταν Αντιπρόεδρος και διευθυντής της Εταιρείας Φίλων της Μουσικής από το 1866. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein).
Μετά τον θάνατο του η οδός που οδηγεί στο μέγαρο φέρνει το όνομα του «Dumba Strasse».
Με πολλές προσωπικότητες είχε συνάψει προσωπικές φιλίες και ιδιαίτερα με το Γιόχαν Στράους τον Β΄ ο οποίος του αφιέρωσε το 1870 το Βαλς Νέα Βιέννη αρ. 342 ενώ νωρίτερα το 1858 τού είχε γράψει την Πόλκα των Ελλήνων αρ. 203. Στην εξοχική του κατοικία ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό Βαλς Γαλάζιος Δούναβης.
Συνέχισε επίσης την επιχορήγηση των Ελληνικών Σχολείων στον τόπο γέννησης του πατέρα του, το Μπλάτσι, όπως και στις Σέρρες αρχική έδρα του Εμπορικού Οίκου της οικογενείας Δούμπα.

Από το τρισάγιο
Στη σεμνή τελετή έγινε τρισάγιο στην μνήμη του. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας έγιναν από τον Έλληνα Πρέσβη Σπύρο Γεωργιλέ, τον Αυστριακό Πρέσβη Dr. Michael Zimmermann και το δήμαρχο του 7ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης Vattamány Zsolt.

Η όλη πρωτοβουλία ήταν «της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, της Αυτοδιοικήσεως Ελλήνων του 7ου Διαμερίσματος, του Δήμου του 7ου Διαμερίσματος, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και του Ιδρύματος Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας».
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι απόγονοι της Οικογενείας Μάννου, ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Νικόλαος Βλαχάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης Γεώργιος Τζιντζής , ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας Νίκος Φωκάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Ουγγαρίας Αγκάρντι Σπύρος, o γραμματέας της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας και του Ελληνικού – Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος και ομογενείς κάτοικοι της Βουδαπέστης.

Ιδιαιτέρως αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του 7ου Διαμερίσματος Νίκο Προδρομίδη και τον Σπύρο Αγκάρντι που είχαν την πρωτοβουλία αυτής της διοργανώσεως.
Για τον Νικολάου Δούμπα μίλησε ο ιστορικός Dr Diószegi György.

Βουδαπέστη 17.12.2011
Φωτογραφίες Β. Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.