Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

«Ελλήνων Πάσχα» - Ένα δίωρο εορταστικό πρόγραμμα της 4Ε


Σε ένα δίωρο εορταστικό πρόγραμμα την Κυριακή του Πάσχα μας προσκαλεί η εκπομπή <<Στον τόπο που γεννήθηκα...>> της 4Ε. 
Από την Νέα Ευκαρπία του νομού Θεσσαλονίκης Μικρασιάτες αλλά και Βλάχοι παρουσιάζουν τον τόπο τους, την ιστορία, τα έθιμά τους αλλά και ένα πασχαλινό γλέντι που θα μείνει αξέχαστο.

Σε αυτή την γωνιά της Μακεδονικής γης ο δημοσιογράφος Θανάσης Κληματσίδας και η ομάδα της εκπομπής μας ενημερώνουν για την πλούσια ιστορία αλλά και για πτυχές που είναι άγνωστους σε πολλούς από εμάς. Ο πατέρας Ιωάννης μας υπογραμμίζει το μήνυμα της Ανάστασης ενώ μας ξεναγεί στις εκκλησιές του τόπου. Στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος η μοναχή Παισία μας καλοδέχεται.

Παρέες από τα παλιά στις πανέμορφες αυλές της Ευκαρπίας μιλούν και θυμούνται. Στο γήπεδο είναι ο κύριος Βασίλης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Ευκαρπίας. Όλοι οι Ευκαρπιώτες είναι περήφανοι για την ομάδα τους. Μαγειρεύουμε πασχαλινά φαγητά στα σπίτια δυο εξαιρετικών νοικοκυρών. Η κ. Φρόσω και ο κ. Μιχάλης δυο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους ανοίγουν το βιβλίο των αναμνήσεων τους.

Στην Ευκαρπία υπάρχουν βοσκοί. Τους συναντούμε σε καταπράσινα τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Βλάχοι και Μικρασιάτες μας παρουσιάζουν έθιμα της Λαμπρής. Το <<έθιμο με την νύφη>>, τα <<καλαθάκια με τα βαμμένα αυγά>>, το <<μοίρασμα του γάλακτος>>. Τα παιδιά που τραγουδώντας πήγαιναν στους παλιούς για να μάθουν για τα έθιμα.

Σε έναν παλιό αργαλειό η κυρία Σοφία συνεχιστής της εξαιρετικής αυτής τέχνης μας μιλά. Τα χαλιά της πραγματικά έργα τέχνης.

Το γλέντι μπροστά στο εκκλησάκι της πλατείας.. μεγαλοπρεπές. Τα φαγητά που ετοίμασαν οι γυναίκες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και φτάνουν για να φιλέψουν όλο τον κόσμο. Φυσικά το πατροπαράδοτο αρνάκι και κοκορέτσι.

Πρωταγωνιστές οι χορευτές Μικρασιάτες αλλά και Βλάχοι οι οποίοι μαζί δίνουν σε αυτή την Κυριακή μια μοναδική ομορφιά και αίγλη.

Την Κυριακή του Πάσχα για δυο ώρες οι απανταχού Έλληνες γινόμαστε μια αγκαλιά. Από τη μακρινή Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τώρα και την Αμερική από όπου και να μας βλέπεται ξεχάστε για λίγο τις σκοτούρες και ελάτε να περάσουμε μια αξέχαστη Λαμπρή στην 4Ε. 
Χωρίς υπερβολές ελάτε να περάσουμε όμορφα το Πάσχα. <<Ελλήνων Πάσχα>> !

Πηγή: entopios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.