Τρίτη 24 Απριλίου 2012

8 Οκτωβρίου 1911, Είδηση: ληστεία στο Κεφαλόβρυσο


Εφημερίδα ''Μακεδονία'' - 8 Οκτωβρίου 1911
Ληστεία στο Κεφαλόβρυσο (Μετζητιέ) Πωγωνίου

Παραθέτουμε ένα δημοσίευμα -εκ των πολλών- της εφημερίδας ''Μακεδονία'' που αναφέρεται σε περιστατικό ληστείας στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου (φώτο αριστερά) προς το τέλος της περιόδου της τουρκοκρατίας -στις 8/10/1911- που μας δίνει ορισμένες πληροφορίες για την δημόσια ασφάλεια του υπόδουλου ελληνισμού...
Συγκεκριμένα, η είδηση αναφέρει τα εξής:

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΩΓΩΝΙΟΝ
Πληροφορούσιν ημάς εκ Πωγωνίου ότι σειρά νυκτοκλοπών λαμβάνει χώραν καθ' εκάστην εις πολλά χωρίαν του τμήματος.

Εις Μετζητιέ έκλεψαν ολόκληρον παντοπωλείον του Φραστανίτου παντοπώλου και 25 λίρας εις μετρητά, του άφησαν μόνον δέκα πακέτα καπνόν να διασκεδάζη την μελαγχολίαν του. Οι παθόντες μετέβησαν εις Βοτσίναν και παρεπονέθησαν εις τον Καϊμακάμην, ούτος δε τοις απήντησεν απλούστατα: τι να σας κάμω; μήπως έχω στρατιωτικήν δύναμιν; φυλαχθήτε όπως ημπορήτε.

Το ζήτημα όμως είναι πως να φυλαχθούν οι ατυχείς κάτοικοι.
Χωροφυλακή δεν υπάρχει, εις τους κατοίκους απαγορεύεται και το ελάχιστον όπλον, αν δε κανείς εν τη απελπισία του πυροβολήση με το δίκανον του και τραυματίση τουλάχιστον κανένα, κινδυνεύει να φονευθή από τους ληστάς αργότερον και να πάθη ολόκληρον το χωριό. Οι λησταί, όπως λέγουν, είναι οι τουρκαλβανοί Μούστος και συντροφία.»

Σημείωση: Ο Καϊμακάμης (εκ της τουρκικής «Kaymakam») είναι πολιτικός και στρατιωτικός βαθμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα της ΤουρκίαςΣύνθετη τούρκικη λέξη εκ των αραβικών καΐμ = ιστάμενος και μακάμ = θέσις (διοικητική) που σημαίνει τον αναπληρωτή ή τοποτηρητή τόσο στη πολιτική όσο και στη στρατιωτική ιεραρχία. Ειδικότερα «καϊμακάμης» καλείται ο υποδιοικητής, ο επί κεφαλής ενός καζά.  Στο στρατό ο βαθμός του «καϊμακάμ» είναι ο αντίστοιχος του «Αντισυνταγματάρχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.