Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μαγειρίτσα


Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι για να καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι, να τσουγκρίσουμε αυγά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους αλλά κυρίως να απολαύσουμε την ζεστή παραδοσιακή σούπα... την λαχταριστή μαγειρίτσα μας !!! 

Η συγκεκριμένη σούπα αποτελεί το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά από πολλές ημέρες νηστείας...
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη φρεσκάδα και στην ποιότητα των εντοσθίων αλλά και των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Η προετοιμασία της ξεκινά πολύ νωρίς την συγκεκριμένη ημέρα όμως αξίζει τον κόπο γιατί είναι δυναμωτική και πεντανόστιμη !

~ Παραδοσιακή Μαγειρίτσα για το Αναστάσιμο Δείπνο ~
Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια και τα εντεράκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 μεγάλο μαρούλι
1 ματσάκι άνηθο
3-4 κουταλιές σούπας φύλλα μαϊντανού 
2-3 κουταλιές σούπας δυόσμος
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί
6-7 κουταλιές της σούπας ρύζι
αλάτι, πιπέρι
2 αυγά και 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Παίρνουμε την συκωταριά και τα έντερα από το αρνί που θα σουβλίσουμε και τα πλένουμε πολύ καλά.  Ειδικά τα έντερα θα πρέπει να τα ζεματίσουμε  ξεχωριστά πολύ σχολαστικά σε βραστό νερό με ξύδι ώστε να γυαλίσουν αφού προηγουμένως τα έχουμε γυρίσει ανάποδα με ένα ξυλάκι από σουβλάκια (όχι όμως από την αιχμηρή πλευρά για να μην τα σχίσουμε) ή γενικά με ένα μικρό σουβλί... Τα στραγγίζουμε και τ'αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα ψιλοκόβουμε... 
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνει. Στην συνέχεια προσθέτουμε την συκωταριά και τα έντερα και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με λευκό κρασί...  Προσθέτουμε νεράκι, χυμό από μισό λεμόνι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ώστε να μαλακώσει η συκωταριά και τα εντεράκια. 
Έπειτα βάζουμε το ρύζι και τα λαχανικά μας πλυμένα και ψιλοκομμένα... μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι,  άνηθο, λίγο δυόσμο (αν θέλουμε), πιπέρι και αλάτι. Αφήνουμε την μαγειρίτσα μας να σιγοβράσει. Όταν θα είναι έτοιμη σβήστε την φωτιά και τραβήξτε την κατσαρόλα στην άκρη...
Για το αυγολέμονο:
Αφαιρέστε ένα φλυτζάνι από το ζουμί. Χτυπήστε με το πιρούνι σε ένα βαθύ πιάτο το ασπράδι ενός αυγού. Προσθέστε τον κρόκο και ξαναχτυπήστε. Ρίξτε σιγά-σιγά το χυμό ενός λεμονιού και συνεχίστε να χτυπάτε προσθέτοντας το χλιαρό ζουμάκι από το φλυτζάνι.
Ρίξτε σιγά σιγά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά με την κουτάλα παντού με κυκλικές κινήσεις.
Σερβίρουμε την μαγειρίτσα μας ζεστή και... καλή όρεξη !

Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα για όλους !!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.