Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σπαθόχορτο


Σπαθόχορτο
Ιάρμπα α Φούρλουι - Το Χόρτο του Κλέφτη

Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε. Ευκολότερη εποχή για να το αναζητήσουμε είναι στις αρχές του καλοκαιριού όπου σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή μας τα χρυσοκίτρινα υπέροχα άνθη του.
Η καλύτερη πηγή βέβαια για την αναγνώριση και τις θεραπευτικές ιδιότητες  βοτάνων είναι οι παλιότερες γενιές... 
Το φυτό αυτό γενικότερα είναι ένας κοντός θάμνος -περίπου μισό μέτρο- και στις κορυφές του σχηματίζει τα μπουκέτα των πανέμορφων λουλουδιών του που ξεχωρίζουν από μακριά. 
Το Υπερικό, όπως είναι επίσης γνωστό, λέγεται ότι πήρε το όνομα “Σπαθόχορτο” επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με την χρήση του λεγόμενου σπαθόλαδου αφού είναι πασίγνωστο για τις επουλωτικές του ιδιότητες σε πληγές και εγκαύματα. Άριστο επουλωτικό και αιμοστατικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως και για την ιδιότητα του να χαλαρώνει (ως αφέψημα) σε περιπτώσεις αϋπνίας χαρίζοντας μας ώρες γαλήνιου ύπνου.

Αν παρατηρήσετε τα πέταλα των λουλουδιών θα δείτε στις άκρες του μικροσκοπικές κουκίδες που περιέχουν αιθέρια έλαια και χρώμα το οποίο μένει στα χέρια σας αν προσπαθήσετε να συλλέξετε τα άνθη του.
Λέγεται ότι το αφέψημα του είναι γνωστό και για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του όπως και για στομαχόπονους. Το μαζεύουμε, κατά προτίμηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, το πλένουμε καλά και αφού το τινάξουμε ώστε να φύγουν τα νερά, το κάνουμε ματσάκια που τα στεγνώνουμε σ' ένα σκιερό μέρος (για τσάι). 
[ΠροσοχήΔεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες. Επίσης, άτομα που παίρνουν ήδη φάρμακα θα πρέπει πριν το χρησιμοποιήσουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους επειδή αλληλεπιδρά με ορισμένες ουσίες. Τέλος, η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.]

Tο σπαθόλαδο, όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται από τις ανθισμένες κορυφές του θεραπευτικού φυτού Υπερικού (Perforatum Hypericum) ή αλλιώς Σπαθόχορτου ή Βαλσαμόχορτου (στο εξωτερικό το φυτό είναι γνωστό με το όνομα “St. John’s wort”). Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ. Στην περιοχή που εμφανίζεται το πρόβλημα, αφού αρχικά την καθαρίσουμε σχολαστικά, κάνουμε επάλειψη καθημερινά (2-3 φορές την μέρα) μέχρι αυτό να εξαλειφθεί.

Ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σπαθόλαδο...

Αρχικά, θα πρέπει να εντοπίσουμε το φυτό και να συλλέξουμε τα λουλούδια του. Μπορούμε να το εντοπίσουμε εύκολα κυρίως όταν είναι ανθισμένο.
Τα άνθη του είναι χαρακτηριστικά.. έχουν μικροσκοπικές σκουρόχρωμες κουκίδες που περιέχουν αιθέρια έλαια και χρώμα και θα βάψουν τα χέρια μας συλλέγοντας τα. 
Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του τα κλείνουμε σ' ένα γυάλινο βάζο και το γεμίζουμε με ελαιόλαδο ώστε να καλυφθούν. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο 30-40 ημέρες. 
Το ελαιόλαδο θ' αρχίσει να αλλάζει χρώμα και θ' αποκτήσει ένα βαθύ κόκκινο, πανέμορφο, χρώμα. Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνουμε τα λουλούδια και βάζουμε το σπαθόλαδο σε μικρά βαζάκια για να το φυλάξουμε ή να το χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα που σίγουρα θα το εκτιμήσουν και θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν σε μια ώρα ανάγκης.
Πληροφορίες: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.