Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Βλάχοι... Φρύγες, Βρύγες και αρχαία βλάχικα (!!!)


Ένα άρθρο που... βρήκα "όλως τυχαίως" στο διαδίκτυο και που το θεωρώ επίκαιρο λόγω των τελευταίων γεγονότων...

«Αν ισχύει η Αινειάδα και αν ισχύει ότι έχει γραφεί από τους νεώτερους επικούς ποιητές και νεώτερους ιστορικούς τότε... έτσι έχουν τα πράγματα όπως θα σας τα παρουσιάσω» !!!
Κάπως έτσι ξεκινά η παραποίηση της Ιστορίας. Με υποθετικά σενάρια και καταλήγουν σε… ιστορικές αποδείξεις !!!

Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες προσπάθειες να παρουσιαστεί ο βλαχόφωνος Ελληνισμός ως μη Ελληνικό φύλο, ως ένα φύλο που πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση του Αίμου μιλούσε μια άλλη γλώσσα, διάφορη από αυτή των Ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας, ως ένα φύλο που μιλούσε.. αρχαία βλάχικα !!!
Παρουσιάζονται βέβαια οι βλάχοι ως ιθαγενές στοιχείο της Μακεδονίας… αλλά δεν μιλούσε Ελληνικά…. ότι στην ίδια την Μακεδονία μιλιόταν άλλη, ξένη γλώσσα... ότι η Μακεδονία δεν κατοικούνταν από Έλληνες… ότι δεν ήταν Ελληνική !!!

Ακούμε λοιπόν θεωρίες για…
Βρύγες που κατοικούσαν στο Βέρμιο… που μετακινήθηκαν στα παράλια της Μικρασίας όπου μετονομάστηκαν σε Φρύγες… που μιλούσαν Χεταϊκα… που έχτισαν την Τροία… που νικήθηκαν από τους Αχαιούς… που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη… στη γενέτειρα… και που τα Χεταϊκα που μιλούσαν δεν ήταν τίποτα άλλο παρά… αρχαία βλάχικα !!!!
Μία μίξη αχταρμάς… μία ανάμιξη ιστορικών γεγονότων με σενάρια επιστημονικής φαντασίας ικανά να δημιουργήσουν διηγήματα για αναγνωστικό κοινό με έντονες μεταφυσικές ανησυχίες !!!
Για του λόγου το αληθές χρησιμοποιούνται στοιχεία από την Αινειάδα του Βιργίλιου καθώς και λογοπαίγνια με λέξεις που αποδεικνείουν ότι η βλαχική προυπήρχε της Ρωμαϊκης κατάκτησης της Χερσονήσου του Αίμου !!!

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ…
Ο Τρωικός πόλεμος έγινε γύρω στο 1.200-1.100 π.χ... τα έπη του Ομήρου γραφτηκαν το 900-800 π.Χ
Η Αινειάδα του Βιργίλιου πολύ αργότερα… μόλις στα τέλη του πρώτου π.Χ αιώνα.
Ο Βιργίλιος επηρεασμένος από τα Ομηρικά Έπη συγκέντρωσε όλες τις παραδόσεις και θρύλους που υπήρχανε και συνθέτει την Αινειάδα..
Το έργο του Βιργίλιου, η Αινειάδα, δεν είναι Ιστορία… είναι ένα μυθιστόρημα… ένα έργο-παραγγελία του Αυγούστου Οκταβιανού για να προβληθεί το Ρωμαϊκο μεγαλείο…
Ένα έργο κατά παραγγελία !!!!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΝΕΙΑ…
Η Θεσσαλονίκη δεν χτίστηκε επάνω στην αρχαία Αινεία… όπως αρέσει σε ορισμένους να λένε..
Η Αινεία βρισκόταν στην Ν.Μηχανιώνα… και χτίστηκε τον 8ο αι.π.Χ από Κορίνθιους και όχι το 1.100 με 1.200 από Τρώες πρόσφυγες όπως θέλει το μυθιστόρημα του Βιργίλιου.
Ήταν Κορινθιακή αποικία. Και γλώσσα τους η ΕΛΛΗΝΙΚΗ και όχι η Χεταϊκή (ή αρχαία βλάχικα όπως θα ήθελαν πολλοί). Καταστράφηκε από τον Φίλλιπο Β’ το 348 π.Χ.
Το 315 π.Χ ο εναπομείναντας πληθυσμός της περιοχής συνενώθηκε με άλλους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής και έτσι δημιουργήθηκε η Θεσσαλονίκη.
Όσο για το όνομα Αινεία… στην Ιλιάδα του Ομήρου υπάρχει και ο Αίνιος, ένας τοπικός άρχοντας, σύμμαχος των Τρώων που σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα.
Ο Βιργίλιος έμαθε για την πόλη Αινεία στον Θερμαϊκό και στο μυθιστόρημα του την παρουσίασε σαν μία πόλη φτιαγμένη από τον Αινεία της Τροίας.
Γιατί να μην αποδοθεί στον Αίνιο η πόλη Αινεία; Είναι φυσικό με τους τοπικούς μύθους να οφείλεται σε αυτόν η ονομασία της πόλης… με το πέρασμα όμως του χρόνου και με την φήμη που απόκτησε η Αινειάδα του Βιργίλιου σκεπάστηκε η πραγματική αλήθεια και συνδέθηκε το όνομα με τον ήρωα και την πορεία του προς τη Δύση.
Ήταν κάτι άλλωστε που βοηθούσε και τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής να δείξουν στους κατακτητές Ρωμαίους ότι έχουν αδερφικό αίμα και ότι είναι φιλικά προσκείμενοι !!!
Όσο για την αναφορά ότι το 190 π.Χ Ρωμαίοι περιηγητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να συνενοηθούν με ντόπιους πλυθησμούς δεν είναι περίεργο…
Ήδη η κατάκτηση της Ιλλυρίας είχε γίνει… αρκετές περιοχές συμμαχούσαν και ανέπτυσαν εμπορικές σχέσεις με τους Ρωμαίους… ο εκλατινισμός στον Αίμο είχε ξεκινήσει...
Ας μην ξεχνάμε και την Magna Graecia… Τα Ελληνικά είχαν επηρεάσει την Ρώμη…
Γιατί να μην μπορούν να συνεννοηθούν ;;;

Επίσης, για την επιβεβαίωση των παραπάνω ισχυρισμών και για την δημιουργία βλάχικου παρελθόντος πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας, χρησιμοποιούνται σκόρπιες λέξεις που θεωρούνται φρυγικές (αρχαίες βλάχικες !!!) και που έχει καταγράψει ο Όμηρος (!!!)…
Πάρης… πάρ (παλούκι)
Πρίαμος... πρι άμου… υπερ έχω
Σαρπιδόνας… σάρπε… φίδι
Πάτροκλος...  πάτρου όκλι...  τέσσερα μάτια
Υπάρχει θεά Αρίνα (άμμος)...
Λάσπας... αλάσου πας... αφήνω βήμα..
Άτπας… άτε πας… μητέρα βήμα
Ούρσου... αρκούδα… (όνομα πόλης)
Πάγγου… αράχνη
Ούσια… πόρτα… όνομα πόλης

ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ …ΑΡΧΑΙΕΣ ΒΛΑΧΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ … ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ !!!
ΜΕΝΕΛΑΟΣ… Μίνι λάιου … εγώ ο μαύρος.. (μτφ άτυχος)
Και είναι φυσικό να σκέφτεται έτσι ο βασιλιάς της Σπάρτης αφού του κλέψαν τη γυναίκα, την ωραία Ελένη
Βλάχος λοιπόν και ο Μενέλαος, ο βασιλιάς της Σπάρτης… ο Δωριέας που σκεφτόταν στα Φρυγικά !!!!
Αίας ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ… τάλιου μίνα…. κόβω χέρι… κοψοχέρης…
Ο Αίας ο Τελαμώνειος, ο βασιλιάς της Σαλαμίνας, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πολεμιστής στην Τροία μετά τον Αχιλλέα… φυσικό να τον λένε Τελαμώνιο (Κοψοχέρη)… κατι ανάλογο με το «Τουρκοφάγος» που λέγανε τον Νικηταρά !!!
Βλάχος και αυτός… Βλάχοι και στη Σαλαμίνα !!!
ΤΡΙΠΟΛΗ… τρέι ποάλι.. τρείς ποδιές !!!
ΠΑΤΡΑ… πάτρου... τέσσερα… ίσως εκεί να φορούσαν τέσσερις ποδιές !!!
ΛΑΡΙΣΑ… λα άρσα… στο καμμένο !!!
ΚΙΛΚΙΣ… κάλκου… πατώ!!!
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ… γκιργκιλάνου… λαρύγγι !!!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… Ματσεντόνια (στα αρχαία Φρυγικά)… μα τσι ντοάμνα… μα τι κυρία !!!... οι άποικοι του Αινεία όταν αποβιβάστηκαν από τα πλοία στα παράλια του Θερμαικού, θαύμασαν τις λυγερόκορμες γυναίκες της περιοχής και από κει πήρε και το όνομα όλη αυτή η περιοχή !!!
Μακεδονία λοιπόν… βλάχικο και αυτό το όνομα..!!!
Αλλά ας πάμε και πέραν του Ελλαδικού χώρου…
ΙΜΑΛΑΙΑ… Χίμ α λάι… είμαστε μαύροι… και πραγματικά αν δούμε τους πληθυσμούς εκεί (π.χ Ινδοί) είναι πιο…σκούροι !!
Σημάδι ότι τα Ιμαλάια ήταν…. βλάχικη αποικία μια και το όνομα τους είναι βλάχικο !!!.. Και είναι φυσικό αυτό… οι βλάχοι σαν βουνίσια ράτσα δεν θα άφηναν το μεγαλύτερο ορεινό συγκρότημα του κόσμου έξω από την… επικράτεια τους !!!
ΒΑΒΥΛΩΝΑ… βα βα αλίνου… θα σας ανεβάσω… και εκεί πραγματικά επιτεύχθηκε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας…
Φτιάχτηκαν οι κρεμμαστοί (ανεβαστοί) κήποι της Βαβυλώνας !!!! ...Βλάχικο επίτευγμα !!!! Άρα και ο Ναβουχοδονόσορας που τους έφτιαξε ήταν… βλάχος !!!
Αλλά και στη Νέα Ήπειρο, την Αμερική… όταν πήγαν εκεί οι Ισπανοί κονκισταντόρες, οι ινδιάνοι τους πρόσφεραν γή και ύδωρ θεωρώντας πως είναι οι Θεοί των θρύλων τους που επέστρεψαν από τη μεγάλη θάλασσα.
Κρύο και δροσερό νερό τους πρόσφεραν… «άπα αράτσι» λέγεται στα βλάχικα !!!
Αλλά οι Ισπανοί λόγω της τοπικής προφοράς των Ινδιάνων, αποτύπωσαν το… Απ άτσι…πιστεύοντας πως έτσι αυτοαποκαλούνται !!!
ΑΠΑΤΣΙ……Απα αρ-άτσι !!!
Και οι ινδιάνοι λοιπόν βλάχοι μιας και μιλούσαν… Φρυγικά, δηλαδή αρχαία βλάχικα (!!!!)

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΞΕΚΑΡΦΩΤΑ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ…
ΕΥΤΥΧΩΣ… ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΒΛΑΧΙΣΕΙ ΟΛΑΚΕΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ !!!

Γκογκομίσιος
Φρύγας από την Καπερναούμ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.