Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σύλλογος Βλάχων Βόλου - Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο επιστημονικό σεμινάριο Λαογραφίας


Βόλος, 6 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Λαογραφίας που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου το περασμένο Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012.
Το Θέμα του Σεμιναρίου «Προσεγγίσεις στους παραδοσιακούς χορούς της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, Έρευνα – Διδασκαλία» αναπτύχθηκε διεξοδικώς από τους Σύνεδρους και όλοι οι παρακολουθούντες στη μεστή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου έφυγαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρία ειδικά οι χοροδιδάσκλαλοι και χορευτές που συμμετείχαν στο πρακτικό μέρος.
Οι εισηγητές, Γιάννης Δήμας, πανεπιστημιακός διδάσκων Χορολογία παραδοσιακών χορών Ελληνισμού, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μπάμπης Μούτσελος, τ. Σχολικός Σύμβουλος - Καθηγητής Φ.Α. – Χοροδιδάσκαλος, με μεγάλη γλαφυρότητα ανέπτυξαν τη θεματολογία τους, «Η χορευτική ταυτότητα της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης» και «Οι παραδοσιακοί χοροί μέσα από τους Συλλόγους» αντίστοιχα.

«Ομάδα πολιτισμού που συντηρεί το χορό» χαρακτήρισε ο κ. Δήμας τα μέλη των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων ενώ «Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες , Πόντιοι κλπ αποτελούν πολιτισμικές κοινότητες του ενός και αυτού ελληνικού Έθνους. Λουλούδια ενός κήπου, με διαφορετικό απλώς χρώμα». Απόλυτα αυθεντικός και γνήσιος στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου δίδαξε ρυθμολογία, χορολογία ενώ ανέλυσε τη μικροδεκάδα στη μετρική και τονικότητα του χορού, η οποία συνδέεται αποδεδειγμένα και άρρηκτα με τους αρχαϊκούς και δωρικούς ελληνικούς ρυθμούς.
«Οι Σύλλογοι συσπειρώνουν ανθρώπους με κοινά διακριτά χαρακτηριστικά. Όμως οι Σύλλογοι αυτοί δεν θα πρέπει να υπερτονίζουν τα διακριτά τους χαρακτηριστικά αλλά αντιθέτως να προβάλλουν την κοινή ελληνική τους καταγωγή. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας και ενιαίος…. Όσοι Σύλλογοι δεν έδωσαν την προσήκουσα βαρύτητα στο χορό, σήμερα δεν υπάρχουν …. Ο δάσκαλος που διδάσκει τα παιδιά μας χορό πρέπει να είναι παιδαγωγός και όχι ο τέλειος χορευτής» ανέλυσε με σωρεία επιχειρημάτων ο κ Μπάμπης Μούτσελος.
Ο κ. Μάκης Βέρρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών συντόνισε τη συζήτηση εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά αφορώντα την αφομοίωση ή και την αστικοποίηση των Βλάχων στις κοινωνίες που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν με ζεστά σχόλια ο κ. Κώστας Χαλέβας, Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας και ο κ. Απόστολος Παντσάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε τα Προεδρεία των αδελφών Συλλόγων, Μακεδόνων Βόλου και Βλάχων Αλμυρού, και των φίλων Συλλόγων Βλάχων Περιβολίου, Βλάχων Σέσκλου «Η Φράσαρη»,  Θρακών Ν. Μαγνησίας, Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Μαγνήτων Τυφλών, Πελοποννησίων Βόλου και Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας.

Σπύρος Τσιανάκας
Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου


Δείτε το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που ακολουθεί:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βόλου κ. Σπύρος Τσιανάκας 


Η κ. Ελένη Κατσώρα, υπεύθυνη εκδηλώσεων του Συλλόγου Βλάχων Βόλου


Ο κ. Γιάννης Δήμας, πανεπιστημιακός διδάσκων 
Χορολογία παραδοσιακών χορών Ελληνισμού, 
ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 


O συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δήμος (Μάκης) Βέρρος,
Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος»


Μαζί με την κ. Ευαγγελία Γεωργούλα την χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου, 
πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
με εξειδίκευση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς


Ο Αντιδήμαρχος Βόλου σε θέματα Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντζάς


Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας κ. Κώστας Χαλέβας


Ο Σύλλογος τίμησε τον κ. Στέργιο Πελέχρα 
για την μέχρι τώρα προσφορά του στον Σύλλογο











Πηγή βίντεο: Volos46 (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.