Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μακαρονόπιτα - Η βλάχικη πίτα των Χριστουγέννων στην Παλαιομάνινα


Του Δημήτρη Στεργίου *


Τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά 
οι Ριμένες της Παλαιομάνινας παρασκεύαζαν, μαζί με τα χοιρινά κοψίδια 
και άλλα φαγητά, και την περίφημη 
νόστιμη βλάχικη μακαρονόπιτα

Ήταν νόστιμη γιατί, πέρα από την 
επιτηδευμένη παρασκευή (παραδοσιακό φύλλο, παραδοσιακό ψήσιμο κλπ), περιείχε και νόστιμα, υγιεινά και παραδοσιακά 
τυροκομικά και άλλα υλικά.
~~~~~~~~



~ Υλικά:

- ½ κιλό μακαρόνια Νο 5
- ½  κιλό τυρί φέτα
- 5 αυγά
- ½  κιλό γάλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουτάλες φαγητού λάδι
- Για τη ζύμη: 3/4 κιλού αλεύρι και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Σήμερα πουλιούνται έτοιμα χοντρά γευστικά χοντρά παραδοσιακά φύλλα για πίτα, αν δεν θέλουμε να παρασκευάσουμε σπιτικά με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο.

~ Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο κατά το γνωστό τρόπο. Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.. Βράζουμε τα μακαρόνια για 15 λεπτά και τα σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα μακαρόνια, το τυρί, το γάλα, το αλάτι και το λάδι και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Το γέμισμα του ταψιού γίνεται όπως με την κολοκυθόπιτα, δηλαδή στρώνουμε τα πρώτα φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, χαρακώνουμε την επιφάνεια με κάθετες μαχαιριές, ρίχνουμε λίγο νερό με κατάβρεγμα και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Θα βγει μια πίτα  φουσκωμένη και πολύ νόστιμη.  Μόλις κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε ατομικά κομμάτια. 

Καλές γιορτές! Καλή όρεξη! Και του χρόνου!


*Ο κ. Δημήτρης Στεργίου είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας από την Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας. Διετέλεσε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής» και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα» επί πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.