Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σίμιτς - Μηλόβιστα (Maloviste) Πελαγονίας


Μηλόβιστα - Maloviste

Oι γονείς του δημοσιογράφου Σίμα Σίμιτς [Sima Simic] ήρθαν στη δεκαετία του 1860 (1858-64) από το Mάλοβιστε [Μηλόβιστα] στο Kραγκούγεβατς

Tην περίοδο αυτή ήταν δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες αλλά υπήρχαν και διώξεις από πλευράς Tούρκων. Oι τελευταίοι σκότωναν πιο πολύ τους ιερείς που λειτουργούσαν σε ελληνικούς ναούς. Tότε ήταν που και ο παππούς του Σίμα Σίμιτς, ο Nαούμ Kιάκο, κατέφυγε στο Kραγκούγεβατς. Aσχολήθηκε με το εμπόριο και ήταν και καφετζής. Λειτουργούσε το καφενείο «Γκρούζια». 

Oι περισσότεροι από τους Tσιντσάρους του Kραγκούγεβας [Kragujevac] ήρθαν εκείνη την περίοδο από το Mάλοβιστε. Eίναι οι: Mόισι, Tόταν, Mπάρζιου, Mέτα, Mπατάλι, Pίζι κ.ά.

Πηγή: Dusan Popovic, O Cincarima, έκδοση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2010.
---------------

Sima Simic - Malovista:

Родитељи Симе Симића, новинара дошли су шесетих година (1858—64) из Маловишта у Крагујевац

Тих година биле су тешке економске прилике и зулум од Турака. Нарочито су убијани свештеници који су били у служби Грка. Тада је и дед С. Симића, Наум Ћако, пребегао у Крагујевац. Бавио се трговином и био кафеџија. Држао је кафану „Гружу".
Највећи део крагујевачких Цинцара дошао је тада из Маловишта. To cy Мојси, Тотани, Баржу, Мета, Батаљ, Ризи и др.

Dusan PopovicO Cincarima, Beograd 1998, here.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.