Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Το μαγευτικό Πισοδέρι Φλώρινας


Χτισμένο στην πλαγιά μιας χαράδρας, της δυτικής πλευράς του Βαρνούντα από την οποία πηγάζει ο Αλιάκμονας ποταμός, το Πισοδέρι περιβάλλεται από απέραντα και παραδεισιακά δάση οξιάς, που είναι σχεδόν παρθένα και κρατούν αρκούδες, λαγούς, αλεπούδες, ζαρκάδια, κουνάβια και αγριογούρουνα. Το χιονισμένο τοπίο, το μικρό χωριουδάκι, οι φιλικοί κάτοικοι θα σας μαγέψουν…

Το Πισοδέρι υπάγεται στο Νομό Φλώρινας και βρίσκεται σε 1.450 μ. υψόμετρο με 25 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα που διπλασιάζονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Κύρια ασχολία τους είναι η δασοπονία, η ξυλεία και ο τουρισμός το χειμώνα χάρις του Χιονοδρομικού Κέντρου στη Βίγλα που αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του χιονιού.

Οι πηγές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή τη περιοχή των Πρεσπών. Οι γνωστότερες αυτών είναι οι πηγές του Αλιάκμονα με την τοπική ονομασία «Μάνα του Νερού», οι πηγές Παύλος Μελάς και Προφήτης Ηλίας (Ντιλίνα) στον Εθνικό Δρόμο Φλώρινας - Πισοδερίου.

Άξιο σημείωσης αποτελεί η οροσειρά Βαρνούντας με το δάσος οξιάς που περιβάλλει το χωριό. Η διάσχιση της θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, είτε με ορειβατικό ποδήλατο, είτε με 4Χ4, είτε με πεζοπορία. 

Εκκλησίες 
Στο χωριό υπάρχουν 4 εκκλησίες που αποτελούν σταθμό στη μακραίωνη ιστορία του και έχουν συνδεθεί στενά με όλα τα γεγονότα που συνέβησαν ανά τους αιώνες.
Ξωκλήσι προφήτη Ηλία: Κτίστηκε το 1912 μετά από απόφαση του συλλόγου Πισοδεριτων «SΑΙΝ LOUIS». Κτίστηκε ψηλά στον αυχένα της Βίγλας για να αγναντεύουν οι προσκυνητές τον κάμπο της Φλώρινας. Είναι ένας τρίκλητος ξυλόστεγος ναός που φαντάζει κάτασπρος ανάμεσα στις πράσινες οξιές και τα χόρτα που το ζώνουν. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζεται με πολύ ευλάβεια και προσέρχονται για προσκύνημα όχι μόνο οι κάτοικοι του Πισοδερίου αλλά κι αυτοί που μένουν στη Φλώρινα.
Αγία Παρασκευή: Είναι μια πολύ παλιά εκκλησία. Άγνωστο πότε κτίστηκε, επισκευάσθηκε όμως το 1848. Η πιο παλαιά χρονολογία που βρίσκεται σε εικόνες της εκκλησίας είναι του 1730, αναγράφεται δε στο κάτω αριστερό ήμισυ της ξυλογλύπτου Ωραίας Πύλης, με αφιέρωση Τάχου. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και εξωτερικά η εμφάνιση είναι απλή με το καμπαναριό που κτίστηκε το 1902 από τον αρχιμανδρίτη Μόδεστο. Είναι λίθινο και η διάρθρωση του είναι τριμερής στο ύψος. Είναι επιβλητικό και δεσπόζει στον περιβάλλοντα χώρο. Το εσωτερικό είναι με πολλές αγιογραφίες στο τέμπλο. Εντυπωσιακός είναι ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Είναι κατασκευασμένος από ξύλο κι έχουν αποδοθεί περίτεχνα ξυλόγλυπτα. Το κεντρικό κλίτος εσωτερικά είναι υπερυψωμένο και θολωτό. Πάνω από τους κίονες υπάρχουν τοιχογραφίες Αγίων. 
Στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στον χώρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, παρέμεινε για 3 χρόνια το κεφάλι του αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά.
Ξωκλήσι Αγίας Τριάδος: Δυτικά από το Πισοδέρι και 4 χλμ. από αυτό στη θέση «Εικόνα» βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Είναι περιτοιχισμένο από μια μαγευτική φύση, μέσα σε ένα δάσος κατάφυτο από οξυές και είναι συνδεδεμένο με όλα τα γεγονότα που κατά καιρούς διαδραματίστηκαν στο Πισοδέρι και ιδιαίτερα με τον Μακεδονικό αγώνα όπου υπήρξε ορμητήριο των Ελλήνων.
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος: Έχει κτιστεί το 1050 και η Μονή ανακαινίσθηκε και απόκτησε τη σημερινή της μορφή βασιλική με τρούλο μεταξύ 1600-1650. Γύρω από την Αγία Τριάδα υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και ιστορικά γεγονότα που συμπλέκονται και μέσα από τον λόγο περνούν από γενιά σε γενιά Πισοδεριτών κινώντας το γαϊτανάκι της παράδοσης.

Ιστορία 
Το Πισοδέρι προϋπήρχε από τη Ρωμαϊκή εποχή. Ήταν οικισμός κλεισουροφυλάκων από τα χρόνια των αρχαίων Μακεδόνων που διατηρήθηκε κι επί Τουρκοκρατίας και Βυζαντινοκρατίας. Εκτός από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση καμία άλλη κατάκτηση δεν υπέστησαν στη μακραίωνη ύπαρξη τους. Οι κάτοικοι του ορεινού αυτού χωριού ζούσαν απομονωμένοι στα βουνά και δεν είχαν ανάμειξη με τις επιδρομές των βαρβάρων και κατακτητών.
Το Πισοδέρι γνώρισε χρόνια ακμής γιατί δε γνώρισε άμεσα την απειλή των Τούρκων κατά την τουρκοκρατία μια και είχε οργανωμένο αρματολίκι που έρχεται πρώτο στην ιστορία του αρματολισμού της Μακεδονίας όπως είναι πρώτο και σε ύψος γιατί κατέχει την πιο ψηλή αυχενοδιάβαση (υψ. 1580 μ.) και σε μάκρος γιατί η κλεισούρα του έχει σχεδόν 70 χιλιόμετρα μήκος. Τα δύο αυτά προσόντα του είναι εκείνα που βασικά συντέλεσαν στην τόσο μακραίωνη διατήρησή του.

INFO
Μοδέστειος Σχολή
Κυρίαρχο σημείο αναφοράς του Πισοδερίου είναι η Μοδέστειος Σχολή, κτίσμα του 1903! Ανεγέρθη από τον Αρχιμανδρίτη Μόδεστο (Μίνου) τον Πισοδερίτη, ο οποίος πέρασε ολάκερη την ζωή του στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Υπήρξε φάρος του Ελληνισμού, ανώτερο εθνικό και μορφωτικό ίδρυμα που γαλούχησε γενεές ολόκληρες Πισοδεριτών. Σήμερα, αναπαλαιωμένη και κατάλληλα διαρρυθμισμένη λειτουργεί ως ξενοδοχείο-ξενώνας.

Λαογραφικό Μουσείο
Το λαογραφικό μουσείο «Λευκή Παπαδάμου» ανήκει στον Σύλλογο των Απανταχού Πισοδεριτών η «Αγία Τριάς». Σημαντικά λαογραφικά και ιστορικά εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα (στολές, οικιακά σκεύη) αποτελούν πραγματική κιβωτό λαογραφίας για το Πισοδέρι και η πρόσφατη ένταξη του στο Λαογραφικό δίκτυο του Νομού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του.

Χιονοδρομικό Κέντρο 
Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, με θέα τις κατάφυτες πλαγιές των βουνών, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου σε υψόμετρο 1650 μ., στον αυχένα όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και Βαρνούντα. Το χιονοδρομικό κέντρο ολυμπιακών προδιαγραφών διαθέτει εννέα πίστες 13 χλμ. συνολικά οι οποίες εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων αθλητών. Επίσης διαθέτει πέντε αναβατήρες, τρεις εναέριους και δύο συρόμενους για παιδιά (Baby lift) και αρχάριους. Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σχολή εκμάθησης χιονοδρομίας (Ski) με έμπειρους δασκάλους καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού ski, snow tubing, έλκηθρα και Snowmobile.

Η νύχτα δεν σταματά την διασκέδαση στην Bίγλα, με την βοήθεια προβολέων το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και το βράδυ ενώ πολλές φορές χιονοδρόμοι πραγματοποιούν καταβάσεις με πυρσούς δημιουργώντας μια μαγική εικόνα για μικρούς και μεγάλους.

Η κεντρική πίστα φωτίζεται και λειτουργεί για νυχτερινό ski από τις 21:00 έως και τη 01:00, Σαββατοκύριακα και αργίες. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία, να πραγματοποιήσουν περιηγήσεις σε πανέμορφες διαδρομές στο βουνό ενώ παράλληλα η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου βουνού (mountain bike) και για διαδρομές με οχήματα 4χ4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.