Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας Ελληνισμού και Πολιτισμού - Εξαιρετική η εκδήλωση στο Βόλο


Την Κυριακή, στις 14 Ιουνίου και ώρα 8.30 μμ στο Κλειστό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας (ΒΟΛΟΣ) Νομού Μαγνησίας έγινε μια εξαιρετική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το ‘Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας’ με είσοδο ελεύθερη. Το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν: 
Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας Ελληνισμού και Πολιτισμού.
Η αίθουσα των 300 θέσεων δεν χώρεσε όλους όσους θέλησαν να παρευρεθούν, οι οποίοι απόλαυσαν και καταχειροκρότησαν μια εκπληκτική παράσταση με βλάχικους χορούς, τραγούδια και δρώμενα από τις περιοχές Μετσόβου, Α. Βερμίου (Βέροια), Σερρών και Σέσκλου Μαγνησίας. 

Οι 80 περίπου χορευτές του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας (ΚΛΕΜ) και οι 20 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου απέδωσαν με απαράμιλλη πιστότητα τους χορούς, τα ελληνόφωνα και βλαχόφωνα τραγούδια των προαναφερθέντων περιοχών κάτω από την καθοδήγηση του καταξιωμένου και εμπειρότατου χοροδιδασκάλου Μπάμπη Μούτσελου, ο οποίος ήταν και η ψυχή της όλης εκδήλωσης. Χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου είναι ο επίσης έμπειρος Θανάσης Μπέας.
Αξίζει να τονιστεί ότι πρωτοχορευτές στις τρεις περιοχές (Μέτσοβο, Βέροια και Σέρρες) ήταν αντίστοιχα οι Μέτσιος Γιώργος, Τσιαμήτρος Γιάννης και Βέρρος Μάκης, οι οποίοι είναι και αυθεντικοί εκπρόσωποι των περιοχών αυτών. Πράγματι με την χορευτική τους δεινότητα και την βιωματική τους εμπειρία ξεσήκωσαν τον κόσμο, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση και προσδίδοντας μοναδικό τοπικό χορευτικό ύφος και χρώμα των περιοχών τους. Σε ξεχωριστή στιγμή οι Μέτσιος Γιώργος, Τσιαμήτρος Γιάννης και Βέρρος Μάκης τιμήθηκαν από τους διοργανωτές για την προσφορά τους στην έρευνα και στον ελληνικό πολιτισμό γενικά. Ηταν πράγματι μια ηθική επιβράβευση για αυτούς!
Πρέπει να επισημανθεί ότι και οι υπόλοιποι χορευτές παρουσίασαν εκπληκτικά τους χορούς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι Βλάχοι και ακόμα ότι ο παρευρισκόμενοι θεατές (όντας μη Βλάχοι και αυτοί) είχαν την κατάλληλη παιδεία να παρακολουθήσουν με χαρά ένα ιδιαίτερο και σπάνιο χορευτικό ρεπερτόριο, μη συνηθισμένο για αυτούς.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε ομιλία από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχάλη Τρίτο με το θέμα της όλης εκδήλωσης (Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας, Ελληνισμού και Πολιτισμού). Ο γνωστός για την επιστημονική του κατάρτιση και τις γνώσεις του για τους Βλάχους, Μετσοβίτης καθηγητής, με άνεση και στιβαρότητα παρέθεσε εμπεριστατωμένα, αδιάσειστα, ακράδαντα και επιστημονικά στοιχεία για την προσφορά των Βλάχων -του γνήσιου αυτού κομματιού της Ελλάδας- τόσο στον ελληνισμό, όσο και στην ορθοδοξία και στον πολιτισμό.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί: Καραβιώτης Φώτης στο κλαρίνο, Ρούμπος Αθανάσιος στο βιολί, Σαρακατσιάνος Μάριος στο λαούτο, Σιταράς Θεόδωρος στη κορνέτα, και Παπαδόπουλος Αντώνης στα κρουστά.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στο κέντρο ‘Λίμνη’ Ν. Ιωνίας.
Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.