Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Φασούλι του γάστρου - Φασολάκια στη γάστρα


Υγιεινές συνταγές με αρώματα της Μεσογείου από το Παλαιοχώρι Συρράκου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν, ακόμη και σήμερα, το σιγομαγειρεμένο φαγητό στην γάστρα ή σε πήλινο σκεύος που δίνει μοναδική νοστιμιά και θεωρείται από τις παλαιότερες μεθόδους μαγειρέματος. 
Η γάστρα αρχικά, δεν ήταν παρά ένα μεγάλο θολωτό καπάκι από ελαφρύ μέταλλο (λευκοσίδηρο), για να μεταφέρεται εύκολα, με λαβή στην κορυφή (κρίκο ή κερκέλι), εξού και η ονομασία κερκέλου στα βλάχικα, που λειτουργούσε ως φορητός φούρνος και αποτελούσε απαραίτητο σκεύος της υπαίθριας ζωής. Ακόμη και στα χωριά, μ αυτό το σκεύος εξυπηρετούνταν τα νοικοκυριά που δεν διέθεταν μόνιμο παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Πρώτα έμπαινε μόνη της πάνω από αναμμένα κάρβουνα για να κάψει και μετά, ήδη πυρωμένη, σκέπαζε το ταψί με το φαγητό (κρέας, πίτες, ψωμί κ.α) που βρισκόταν κάτω απ’ αυτή, σε πυροστιά. Συχνά, μέρος των κάρβουνων τοποθετούνταν και πάνω στη γάστρα για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θερμοκρασία του μετάλλου. 
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: εδώ και απολαύστε την συνταγή της Ελευθερίας με νόστιμα λαχανικά της ελληνικής φύσης κι αν διαθέτετε χρόνο και μεράκι.. παραβλέψτε τις ανέσεις της τεχνολογίας και ακολουθήστε την παραδοσιακή διαδικασία ψησίματος!

Της Ελευθερίας Μπούτζα

Φασούλι του γάστρου (φασολάκια στη γάστρα) 

~ Υλικά:
1 κιλο μπαρμπουνοφάσουλα
6 κολοκυθάκια
4 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη
4 ντομάτες
3 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. νερό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

~ Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ζεματάμε, κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και την πιπεριά και σε φετούλες τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζουμε σε διαφορετικά μπολ τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Ανακατεύουμε σ ένα νέο μπολ τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα σκόρδα, τα αλατοπίπερα και το ελαιόλαδο και στη συνέχεια μοιράζουμε το μίγμα στα λαχανικά ανακατεύοντας τα.
Σε μια γάστρα στρώνουμε με τη σειρά πρώτα τα φασολάκια, μετά τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τελευταίες τις ντομάτες, τις οποίες κόβουμε σε φέτες.
Ρίχνουμε και το ένα φλυτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 230 βαθμούς, στο αερόθερμο για μιάμιση ώρα περίπου. Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε για κανα δεκάλεπτο να πάρει χρώμα .
Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!

Για περισσότερες λαχταριστές συνταγές επισκεφτείτε την σελίδα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.