Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι κόρες του Σίμωνα Σίνα


Οι κόρες και οι γαμπροί του Σίμωνα Σίνα

Ο βαρώνος Σίμωνας Σίνας και η Ιφιγένεια Γκίκα απέκτησαν τέσσερις θυγατέρες. 
Η Αναστασία παντρεύτηκε τον κόμητα Βίκτορα φον Βίμπφεν, η Ιφιγένεια, το δούκα Εντμόντ Ντε Καστρί σε πρώτο γάμο και τον υποκόμη Εμμανουέλ Ντ’ Αρκούρ σε δεύτερο, η Ειρήνη το Γεώργιο Μαυροκορδάτο, γιο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και η Ελένη το Γρηγόριο Υψηλάντη, γόνο της ιστορικής οικογένειας των Υψηλάντηδων. 

Ο Σίνας διάλεξε ο ίδιος τους γαμπρούς του, οι οποίοι προέρχονταν μεν από μεγάλες οικογένειες, όμως οι γάμοι αυτοί δεν ήταν όλοι τους επιτυχημένοι, αντίθετα μάλιστα.

~ Φωτο: Σίμων και Ιφιγένεια Σίνα, φωτογραφία του Φελίξ Ναντάρ, Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιέννη.


Πρίγκηπας Γρηγόριος Υψηλάντης (1835-1886)

Αριστοκρατικής καταγωγής και ανεψιός του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Μορφωμένος, διπλωμάτης και κοσμοπολίτης προσκολήθηκε στο Σίμωνα Σίνα και κατόρθωσε να γίνει τελικώς και γαμπρός του. Ο γάμος του με την Ελένη, την κόρη του ευεργέτη, έγινε στη Βιέννη και αποτέλεσε το γεγονός της χρονιάς για την αυστριακή πρωτεύουσα. 

Ο Σίνας του είχε ιδιαίτερη αδυναμία και τον προώθησε στη θέση του Πρέσβη της Ελλάδας σε Βιέννη και Βερολίνο. Απέκτησε με τη σύζυγό του τρία παιδιά. Πήρε, όπως άλλωστε και οι άλλοι γαμπροί του Σίνα, γιγαντιαία προίκα, την οποία όμως κατασπατάλησε στη χαρτοπαιξία (όπως και ο άλλος γαμπρός του Σίνα υποκόμης Εμμανουέλ Ντ΄Αρκούρ) και καταστράφηκε οικονομικά. Πέθανε 51 χρόνων, ενώ η Ελένη τον ακολούθησε 7 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 47 ετών.


Πρίγκηπας Γεώργιος Μαυροκορδάτος (1839-1902)

Ήταν ένα από τα 6 παιδιά του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι. Ακολούθησε το διπλωματικό κλάδο και έζησε στη Βιέννη και στο Παρίσι. 
Ασχολήθηκε με τη συλλογή σπανίων βιβλίων και χειρογράφων, ενώ έκανε αρκετές οικονομικές δωρεές προς πολιτιστικούς φορείς.
Ήθελε να εισέλθει οπωσδήποτε στον Οίκο των Σίνα. Στην αρχή επιδίωξε συνοικέσιο με την Ιφιγένεια, τη μικρότερη από τις 4 αδερφές, όμως το προξενιό ναυάγησε. Δύο χρόνια αργότερα πέτυχε το σκοπό του και παντρεύτηκε με την αδερφή της Ειρήνη. 
Πήρε μεγάλη προίκα, σε χρήματα και κτήματα στην Αυστρία, την οποία κράτησε και μετά το θάνατο της Ειρήνης. Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 63 ετών, άτεκνος. Η Ειρήνη είχε πεθάνει πριν 21 χρόνια σε ηλικία 37 ετών.


Αναστασία Σίνα (1838-1889)

Ιφιγένεια Σίνα (1846-1914)

Ελένη Σίνα (1845-1893)

Ειρήνη Σίνα (1843-1881), προτομή του 
Λεωνίδα Δρόση, Εθνική Πινακοθήκη

Πηγή: zsgiannina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.