Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Πράσα με κυδώνια


Μία παραδοσιακή, πολύ απλή συνταγή από το Αμπελοχώρι Καλαμπάκας που δίνει μία άλλη χρήση στο κυδώνι πέρα από το γλυκό, εμπλουτισμένη με υλικά που δεν υπήρχαν τότε στο απομονωμένο χωριό.

~ Υλικά

1/2 κιλό πράσα σε καθαρό 
βάρος, δηλ. καθαρισμένα 
2 Κυδώνια 
1 -2 καρότα 
3 - 4 ξερά δαμάσκηνα 
100 γραμ. αποξηραμένα κράνα ή κράνμπερις του εμπορίου 
1/2 ποτήρι λευκό κρασί 
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 
3 κόκκους μπαχάρι 
1 ξυλάκι κανέλα 
4 λιαστές ντομάτες 
αλάτι και μαύρο πιπέρι

~ Εκτέλεση

Κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι στη μέση. Τεμαχίζουμε τα πράσα και τα καρότα σε λοξές ροδέλες. 
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε τα πράσα, τα κυδώνια και τα καρότα μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί. 
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τα δαμάσκηνα και τα κράνμπερις ή αποξηραμένα κράνα. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. 
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας ή 20 λεπτά σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι.

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.