Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τυρόπιτα από το Παλαιοχώρι Συρράκου



Γευστικότατη σπιτική τυρόπιτα (στα βλάχικα «πίτα ντι κάσιου») από το Παλαιοχώρι Συρράκου. Ζουμερή γέμιση με τραγανό φύλλο, ο τέλειος συνδυασμός!

Της Ελευθερίας Μπούτζα

~ Υλικά:
6 παραδοσιακά φύλλα
6 αυγά ολόκληρα
2 αυγά ασπράδια
1 γιαούρτι πρόβειο
300 γρ. ανθότυρο
300 γρ. τυρί φέτα
200 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι, σουσάμι

Για να φτιάξουμε παραδοσιακό φύλλο:
Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
Ξύδι 5 κουταλιές σούπας
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
Αλεύρι σκληρό 700 γρ 
Νερό 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού (χλιαρό)

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα υλικά και πλάθουμε έντονα για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μπάλες και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα.

~ Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε το ταψί (Νο 40) και στρώνουμε δυό φύλλα βουτυρωμένα. Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τρίβουμε τα τυριά με το χέρι, ρίχνουμε το γιαούρτι, λίγο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα πάνω στα φύλλα και στρώνουμε άλλα δυο φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα και τελειώνουμε με άλλα δυο φύλλα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!


Για περισσότερες νοστιμιές,
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.