Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ελένη Φουρέιρα: η πολυσυζητημένη καταγωγή της


Ηπειρώτισσα η Φουρέιρα

Η γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα (Entela Fureraj το αληθινό της όνομα) ήρθε από το Φιέρι της Αλβανίας στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Οι γονείς της είναι χριστιανοί, Kristaq (Χρηστάκης, όπως συνηθίζεται κυρίως σε Ηπειρώτες η υποκοριστική μορφή ονομάτων) και Marjeta (Μαριέτα)[1].
Η ίδια ανέφερε σε συνέντευξη της ότι, ο εκ πατρός παππούς της ήταν Έλληνας από τον βόρειο ηπειρωτικό χώρο[2]. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του ιστολογίου από την περιοχή καταγωγής της, επιβεβαιώνεται η συγκεκριμένη πληροφορία και προσθέτουν ότι, ο πατέρας της είναι Βλάχος Ηπειρώτης, από την οικογένεια Φουράρη*, έλκει την καταγωγή του από το χωριό Σέλιστη (Selishte) κοντά στο Φιέρι της Μουζακιάς. Την ίδια καταγωγή έχει κι από την πλευρά της μητέρας της, η οποία προέρχεται από την οικογένεια Γερβένη (Gerveni) από το Μεκάτι[3].

~ Φωτο: Γερβένης 1927, Φορεσιά Βλάχων / Ρεμένων (Ρωμηών) Μουζακιάς

Πράγματι, στο Φιέρι και στα γύρω χωριά υπήρχαν οικισμοί όπου ήταν εγκατεστημένοι βλαχόφωνοι Ηπειρώτες. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελευθερία Νικολαϊδου αναφέρει τα εξής: ''Στη Μητρόπολη Βελεγράδων του βιλαετιού Ιωαννίνων, το βλαχόφωνο στοιχείο ήταν εγκατεστημένο στο Βεράτι και στο δυτικό κυρίως τμήμα αυτής της επαρχίας, στα παράλια, πάνω από τον Αυλώνα. Οι κυριότεροι οικισμοί, μικτοί οι περισσότεροι, ήταν: Βεράτι, Φιέρι, Μεκάτι, Μπεστρόβα, Μπαμπίτσα, Ρεσκλία, Σελενίτσα. Γύρω από το Μεκάτι υπήρχαν και τα χωριά Μπεσίστι, Σκράπαρη, Μποκαβή κι ένας ακόμη αριθμός οικισμών, ανάμεσα στο Φιέρι και τον Αυλώνα... Το 1895, το Φιέρι, που ήταν κέντρο κι άλλων 7-8 βλαχόφωνων χωριών, αριθμούσε 150 οικογένειες Βλάχων''[4].
Να σημειωθεί ότι, πρόκειται για εκείνη την μερίδα των βλάχικων πληθυσμών στην Αλβανία που έχουν εντονότερη αφομοίωση, ίσως γι' αυτό και η Φουρέιρα λειτούργησε διστακτικά και, θέλοντας να αποκρύψει το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Αλβανία, καθυστέρησε να αποκαλύψει και τις ελληνικές της ρίζες...

* Η κατάληξη -aj σε επώνυμα βλάχικων οικογενειών στην περιοχή της Μουζακιάς προστέθηκε αργότερα από το αλβανικό καθεστώς.

[1] Ελένη Φουρέιρα, wikipedia
[2] iefimerida.gr
[3] Ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες: τον ιατρό κ. Πετράκη Μουστάκη (Petraq Mustaqe), Βλάχος από τον Αυλώνα, τον κ. Γιάννη Μπόμπα (Jani Bomba) και τον κ. Βαγγέλη Κορέτα (Valter Vangjel Koreta), Βλάχους από την Σελενίτσα του Αυλώνα με συγγενική σχέση με την οικογένεια της γνωστής τραγουδίστριας.
[4] Ελ. Ι. Νικολαϊδου, Η ρουμανική προπαγάνδα στο βιλαέτι Ιωαννίνων και στα βλαχόφωνα χωριά της Πίνδου, Ιωάννινα 1995. Βλ. εδώ.

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.