Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οι φίλοι μας στο youtube και στο facebook !!!


~ Γίνετε φίλος μας στο FACEBOOK

Η Ελληνική Παράδοση

Όπως κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, έτσι και κάθε έθνος έχει κι αυτό το δικό του χαρακτήρα. Τον πιο ζωηρό χαρακτήρα και τον πιο ιδιόρρυθμο τον έχει η πατρίδα μας, η Ελλάδα. 
Αυτή η Ελλάδα έχει μέσα της κάποια δύναμη δραστική, που δεν την έχει κανένα έθνος. 
Κι αυτή η δύναμη της είναι δύναμη πνευματική. Δεν είναι μονάχα η εξυπνάδα, αλλά είναι προπάντων η φλόγα της καρδιάς και κάποια ιδιαίτερη σεμνή καρτερία της ψυχής, που δε βρίσκεται σε κανένα λαό.
Πολλά έθνη έχουν μεγάλη ιστορία. Μα όποιος διαβάζει την ιστορία της Ελλάδας νομίζει πως τον τραβά μια ανεξήγητη δύναμη, γλυκιά και ποιητική, σαν ένας μαγνήτης που δεν ξέρει που είναι κρυμμένος. 
Απορεί, διαβάζοντας πολέμους και σκληρά βάσανα, πού βρίσκεται αυτή η μυστηριώδης πηγή απ' όπου αναβρύζει τόση ποίηση που τον μαγεύει και τον κάνει να την αγαπήσει. Αυτό το μυστήριο μάγεψε τον κόσμο όλο και τον έκανε να παραμιλά για την Ελλάδα. 
Και το πιο μικρό επεισόδιο της ιστορίας μας, το πιο τιποτένιο περιστατικό, ένας απλός λόγος που είπε ο Μιλτιάδης, ή ο Επαμεινώνδας, ένα ρητό που είπε ο χρηστός Φωκίωνας, μία χειρονομία που έκανε ο Αγησίλαος, μια απλή προσευχή που είπε ο Παλαιολόγος, παίρνουν τέτοια σημασία στις ψυχές όλων των ανθρώπων, που ζούνε σ' όλη τη ζωή τους μ' αυτά, σαν τα παιδιά που θυμούνται έως τα γηρατειά τους κάποια παραμύθια που γλυκάνανε τη φαντασία τους.
Τι είναι λοιπόν τούτη η μαγική ουσία που έχει μέσα της αυτή η Ελλάδα και κάνει τον κόσμο να νιώθει σαν δική του ιστορία την ιστορία της;
Είναι αυτό το άπιαστο πνεύμα που έχουμε μέσα μας όλοι οι Έλληνες, αυτό που έχετε κι εσείς, και που μπαίνει σε κάθε πράξη σας, σε κάθε σκέψη σας, σε κάθε αίσθημα σας, φυσικά κι αβίαστα, απροσπάθητα, χωρίς καν να το καταλάβετε. Αυτό το ήθος, αυτή η φυσική ουσία που μας δώρισε ο θεός, είναι στολισμένη με κάποιες μυστηριώδεις χάρες, που αγιάζουνε τον πόνο, ημερεύουνε το θάνατο, νοστιμεύουνε το καθετί που δημιουργούμε, μ' ένα λόγο «κάνουμε την έρημο ν' ανθίσει» κατά το λόγο του Προφήτη Ησαΐα. Κι αυτά όλα μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μέσ' από το αίμα, μα πιο πολύ με κάποια ιερή και καταπληκτική λειτουργία που λέγεται Ελληνική παράδοση.
Αυτή η παράδοση είναι το θησαυροφυλάκιο που κλείνει μέσα του και φυλάγει στον αιώνα την αθάνατη ψυχή μας, την αθάνατη καρδιά μας. Μ' αυτή ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε. Αυτή έκανε τον τυφλό τον Όμηρο να δείξει στους ανθρώπους που είχανε μάτια τη μυστική ομορφιά του κόσμου, αυτή έκανε τον Αισχύλο να πετά απάνω από τη γη σαν αετός χρυσοφτέρουγος, αυτή έκανε τον Μεγαλέξανδρο να 'χει τον Όμηρο κάτω από το προσκέφαλο του και να ζήσει μια ζωή τριάντα μονάχα χρονών σαν ένα εξαίσιο παραμύθι που βάσταξε αιώνες, αυτή έκανε τον Πολύκλειτο και τον Φειδία και τον Λύσιππο να μεταμορφώσουν σε ανθρώπους τα λιθάρια της Ελλάδας, αυτή έκανε τον Θουκυδίδη να κλαίγει από χαρά ακούγοντας τον Ηρόδοτο να διαβάζει την ιστορία του, αυτή έκανε τον Κολοκοτρώνη να φορά την περικεφαλαία σαν αρχαίος Έλληνας και να πολεμά χαμογελώντας, αυτή έκανε τον Ρήγα να βγάζει φωτιά από το στήθος σαν τον αρχαίο Πίνδαρο, αυτή έκανε τον Νικηταρά, τον Διάκο, τον Ανδρούτσο, τον Τζαβέλλα, τον Ησαΐα Σαλώνων να κλαίνε απάνω στα αρχαία λιθάρια, και να ποθούνε να πεθάνουνε αντρειωμένα πολεμώντας για το βασανισμένο και το ατίμητο χώμα που κληρονομήσανε.

[...] Και δεν έφτασε πως η Ελλάδα τιμήθηκε με την ανθρώπινη δόξα και στάθηκε η χαρά και η ελπίδα της οικουμένης, αλλά σαν ήρθε ο Χριστός στον κόσμο τιμήθηκε και με θεϊκή δόξα, γιατί αυτή την αγαπημένη θυγατέρα Του διάλεξε ο θεός για να της παραδώσει το Ευαγγέλιο του και να της παραγγείλει να το κηρύξει σ' όλο τον κόσμο με τη δική της τη γλυκύτατη γλώσσα, που την άπλωσε ο Μεγαλέξανδρος κατά θεϊκή οικονομία, μέχρι την Ινδία και τη Βακτριανή.
Το Βυζάντιο στάθηκε το χρυσό παλάτι απ' όπου βγήκε η νέα λάμψη του Ελληνισμού. 
Ο σκοτεινιασμένος και ξεραμένος κόσμος, πάλι ξανάνθισε σαν περιβόλι μοσχοβολημένο, κι ο σπόρος ήταν ο ένας κι ακατάλυτος σπόρος της ζωής, ο Ελληνικός. 
Αυτό έκανε το μεγάλο ποιητή της Ιταλίας Giacomo Leopardi να πει κατάπληκτος, γράφοντας για το βυζαντινό φιλόσοφο Πλήθωνα: 
«Ακατάλυτη και τρομερή δύναμη Ελλάδα! Χωρίς το δικό σου πνεύμα, τίποτα δε γίνεται στον κόσμο. Όλα τα γονιμοποιείς εσύ. Για μια στιγμή φαίνεται πως πεθαίνεις, κι άξαφνα παρουσιάζεσαι πάλι ολοζώντανη και δροσερή εκεί που δε σε περίμενε κανείς!» [...]


                                                                                                            Φώτης Κόντογλου



Χρώματα και μεθυστικά αρώματα! Αυτές είναι οι λέξεις που μας έρχονται ξανά και ξανά στο νου όταν προσπαθούμε να περιγράψουμε την εντύπωση που μας κάνει η Ελληνική παράδοση. Τα έθιμα αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα με τοπικό χαρακτήρα και χρώμα. Η ποιότητα, η γνησιότητα, η πρωτοτυπία των μηνυμάτων, μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και εμπλουτίζονται με νέες ιδέες μέσα από τα ήθη και τα έθιμα, μέσα από τις παραδόσεις, από αντικείμενα, από τα ιστορικά μνημεία, αλλά και μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουν φορείς και σύλλογοι, τοποθετώντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται πολιτισμός.

Έτσι απλά, μια ομάδα φίλων μας στο youtube και στο facebook βάζει το δικό της λιθαράκι σ'αυτό το οικοδόμημα, με σεβασμό στην κληρονομιά του παρελθόντος και με σκοπό την διατήρηση και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων.
Ακολουθεί μια λίστα με κανάλια φίλων του youtube και ομάδων του facebook, με έμφαση σ'αυτά που ασχολούνται με την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά μιας εκλεκτής ομάδας του ελληνισμού, των βλαχόφωνων Ελλήνων, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εξέλιξη του τόπου και αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης του ιστολογίου μας! 



Οι φίλοι μας στο youtube:

Το κανάλι της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων
Επίσης:
1.GogaMishiu
2.VlahophonoiEllines
3.dimvaggelis
4.siopoto
5.Λ.Σ.ΒΛΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ
6.GrammustianaML
7.stellosevi
8. ThePicurar
9. gmotsios
10. kozani07
11.soulisgioulekas
12.KESTRINIWTA
13.papposantonis
14.MrKostasanag
15.teos75
16.xatzistergios
17.kostikas31
18.perivoli2
19.enxoro
20.georgeellas
21.Florinamak
22.DopioiMakedones
23.Sarakatsanokostantis 
24.lalitades 
25.akisioannina
26.DrGolis
27.History of Macedonia
28.TRAGANIS1
29.BostonMalakasiotis
30.KostasKoutouvelis
31.tsiupara
32.Kapetan Garefis

Οι φίλοι μας στο facebook (ομάδες):

Το προφίλ μας: Vlahofonoi Blogspot

1.Gogas Mishiu
2.Vlachophone Hellenism - Βλαχόφωνος Ελληνισμός
3.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ
4.Μέλη & φίλοι της Π.Ο.Π.Σ.Β
5.Θέλουμε το ελληνοβλαχικό γλωσσικό ιδίωμα να καταγραφεί με ελληνικό αλφάβητο
6.Ας σεργιανίσουμε στα μουσικά μονοπάτια του βλαχόφωνου ελληνισμού!!
7.Οι Βλάχοι της Πίνδου - Vlachs of Pindus
8.perivoliotes ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
9.Μεγάλα Λιβάδια Πάικου - Megala Livadia Paikou
10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
11.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ''ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ''
12.ΠΑΡΑΜΕΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΒΑΡΔΑΡΙ)
13.Enxoro Ekpompi
14.Δρόπολη Βορείου Ηπείρου
15.ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ Β. ΗΠΕΙΡΟΣ
16.Βλάχοι.net
17.Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Ν.Ημαθίας
18.History of Macedonia
19.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ''Ο ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ''
20.Θέλω Πανελλήνια Ομοσπονδία Μακεδονικών Συλλόγων
21.Ντόπιοι Μακεδόνες
22.ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ARVANITES ON THE NET
23.Memories of Macedonia
24.Ελληνικά Νησιά - Greek islands
25.Η επίσημη Ομάδα του Μαλακασίου - The Official Group of Malakasio
26.Μουσικό ταξίδι στην Πίνδο
27.Αρβανίτες
28.Macedonian Archives
29.Γραμμουστιάνοι Βλάχοι - Vlachs from Grammousta
30.Παραδοσιακός Οικισμός Άνω Γαρέφι
31.Μυκηναϊκές, ομηρικές, βυζαντινές και νεοελληνικές ρίζες στο βλάχικο λόγο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.