Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Μητροπολίτης Βασίλειος Παπαχρήστου (1858-1936)


Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος γεννήθηκε στο Λάμποβο Αργυροκάστρου το 1858 και εκοιμήθῃ το 1936.

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και πριν αναλάβει την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, είχε διατελέσει Επίσκοπος Δαφνουσίας καὶ Μητροπολίτης α) Λιτίτσης, β) Παραμυθίας – Φιλιατών και γ) Βελεγράδων.

Διακρίθηκε για την εθνική του δράση και ιδιαιτέρως για την προσφορά του στον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου.
Στην προσωρινή Κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας.

Στις 10 Ιανουαρίου 1914 με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης Αργυροκάστρου, Τεπελενίου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος συγκάλεσε Πανηπειρωτικό Συνέδριο στο Αργυρόκα­στρο, για τις 30 Ιανουαρίου.

Εξέτασε όλες τις δυνατότητες για ειρηνική λύση του προβλήματος. Μη έχοντας όμως δυνατότητα για πολιτική λύση και λόγω του γεγονότος ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί τις θέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων για την τύχη των νησιών του Αιγαίου, αποφάσισε στη Β’ συνεδρία της, τη σύσταση αρμοδίου οργάνου, που θα αναλάμβανε ένοπλο αγώνα με σκοπό την Ανεξαρτησία. Προς τούτο συγκρότησε «Οργανωτική Επιτροπή», που μέχρι να συμπληρωθεί θα αποτελούνταν από τους μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα και Κορυτσάς Γερμανό.

Ιστορικά έχουν μείνει τα λόγια του Μητροπολίτη ενώπιον πλήθος κόσμου, την ημέρα που υψωνόταν η σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο (17 Φεβρουαρίου 1914).

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος προχώρησε λίγα βήματα και κοιτώντας την Ελληνική Σημαία που κατέβαινε αργά-αργά, συγκινημένος την αποχαιρέτησε εκ’ μέρους του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου:

«Χάριν της υπερτάτης Εθνικής ανάγκης κατεβιβάσθης, ω θείον όνειρον, ημών τε και των πατέρων μας γαλανόλευκη μας, εθνική μας Σημαία. Αλλά αντί Σου δεν ανυψώνομεν ξένην, αλλά την θυγατέραν σου Ηπειρωτικήν, προωρισμένην να κατεσχίση κατά της αλβανικής ημισελήνου».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.